Nieuws

Assange vecht uitlevering aan

Wikileaksoprichter Julian Assange gaat in beroep tegen zijn uitlevering aan Zweden.

Een Britse rechter besliste vanmorgen dat Assange uitgeleverd mag worden aan Zweden.De Zweedse autoriteiten willen Assange horen over seksuele misdrijven, die de Australiër ontkent te hebben gepleegd.

Twee Zweedse vrouwen dienden een klacht in tegen de man. Zij beschuldigen hem ervan hen tot seks zonder condoom te hebben gedwongen.

Assange werd op 7 december opgepakt. Hij bracht negen dagen door in een Londense cel en werd daarna onder strikte voorwaarden vrijgelaten.

Aantijgingen zwaar genoeg
De Britse rechter Howard Riddle oordeelde vanmorgen dat de aantijgingen van de Zweedse vrouwen zwaar genoeg zijn om Assange uit te leveren. Volgens de rechter is het arrestatiebevel van Zweden ook op een correcte manier uitgevaardigd.

De advocaten van Assange hadden eerder aangevoerd dat er fouten zijn gemaakt bij het opmaken van het arrestatiebevel. Assange ontkent ook de aantijgingen van de vrouwen en zegt dat er politieke motieven achter de beschuldigingen zitten.

De Britse justitie moet dan binnen veertig dagen beslissen of het beroep al dan niet ontvankelijk is. Zeker tot dan kan de Australiër nog op Britse bodem blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business