Nieuws

Mogelijk illegale prijsafspraken rond e-boeken

Uitgevers van e-boeken hebben onaangekondigde controles van de Europese Commissie gekregen, omdat ze in overtreding zouden zijn met de concurrentieregels.

De Europese Commissie liet afgelopen dinsdag controles uitvoeren op de prijsbepaling van e-boeken. De Commissie laat weten dat de uitgeverijen mogelijk de Europese concurrentieregels overtreden, maar geeft geen verdere details over de actie.

Vooral in Frankrijk
Navraag in het boekenvak leert dat Belgische en Nederlandse uitgeverijen buiten schot zijn gebleven. Blijkbaar lag de focus op de Franse uitgeverswereld. In de ochtend werden de computers van Editions Albin Michel doorzocht.

[related_article id=”161563″]

Later op de dag werden de kantoren van Hachette, Flammarion en Gallimard onderzocht. De speurders waren geïnteresseerd in gegevens over laptops, tablets en mobiele telefoons.

Niet eerste onderzoek
Een maand geleden deed de Europese Commissie al een gelijkaardig onderzoek bij Britse uitgevers. Dat paste in een doorlichting naar prijsafspraken.

De markt voor e-boeken is zich nog aan het ontwikkelen. Veelal leggen uitgevers de prijs van een e-boek vast op tachtig procent van een papieren boek. Ze gaan ervan uit dat de kosten voor papier en distributie wegvallen, maar dat er kosten bijkomen voor IT-ontwikkeling.

Frankrijk heeft sinds 1981 een vaste boekenprijs. Momenteel sleutelt het land aan een vergelijkbare vaste prijs voor e-boeken.

Op verzoek van Apple, Amazon en Google?
Op gespecialiseerde weblogs is geopperd dat grote aanbieders van e-boeken als Apple, Google en Amazon de vragende partij zouden zijn voor deze actie. Ze zouden er alle belang bij hebben dat de uitgevers samen met hen het prijspeil van een e-boek bepalen.

Onaangekondigde controles zijn doorgaans de eerste stap bij vermoedens van concurrentievervalsing. Daarop volgt meestal een officiële waarschuwingsbrief.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business