Nieuws

Google verwijdert 58 besmette Android-apps

Google heeft maar liefst 58 geïnfecteerde apps uit de Android Market verwijderd. Samen zijn ze zo’n kwart miljoen keer gedownload.

Vorige week werd bekend dat verschillende gratis apps in de Android Market besmet zijn met een rootkit. Die geeft hackers toegang tot persoonlijke gegevens en zet een achterpoortje open, waardoor nieuwe malware geïnstalleerd kan worden.

Van 21 naar 58
Google haalde 21 geïnfecteerde apps onmiddellijk offline, maar wachtte tot afgelopen weekend met een verklaring. Toen waren er al 58 malicieuze applicaties geïdentificeerd en verwijderd. In totaal zijn ze op zo’n 260.000 toestellen geïnstalleerd.

[related_article id=”158901″]

Op zijn blog verklaart de zoekgigant dat de kwetsbaarheid die de rootkit probeert uit te buiten alleen aanwezig is in Androidversies 2.2.1 en lager. De besmette apps zijn inmiddels verwijderd, en de ontwikkelaars die ze hebben gepubliceerd zijn geschorst.

Gaten dichten
Google geeft aan dat het de besmette software op afstand van geïnfecteerde toestellen verwijdert. En het rolt via de Android Market een beveiligingsupdate uit die de geopende deuren weer moet sluiten. Wie in aanmerking komt voor de update wordt via e-mail op de hoogte gehouden van het verloop van de opschoonactie.

De zoekgigant raadt Androidgebruikers verder aan om te updaten naar de laatste beschikbare versie van zijn mobiele besturingssysteem. Ook moeten zij bij de installatie van een programma altijd de lijst met gegevens waartoe de app toegang krijgt dubbelchecken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business