Nieuws

Test: netwerkadapters MSI en Trendnet

Steeds meer apparaten thuis hebben toegang tot het netwerk of internet. Denk maar aan mediaspelers, settopboxen voor digitale televisie, domoticasystemen of computers en laptops.

In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig wel voldoende aandacht geschonken aan de nodige netwerkaansluitingen, maar in oudere huizen is het meestal behelpen met draadloze oplossingen of powerline-adapters, die een netwerk opzetten via het elektriciteitsnetwerk.

Roeien met kapotte riemen
In de praktijk hebben deze oplossingen echter hun beperkingen. Zo is de ontvangst van een draadloos netwerk meestal niet overal in de woning optimaal en zijn beide technologieën beperkt in snelheid. Tot voor kort bedroeg de maximale snelheid van een Powerline-netwerk 200 Mbit per seconde.

In theorie althans, want in de praktijk wordt hiervan meestal maar een fractie gehaald. Snel genoeg dus om video te streamen over het netwerk, maar erbarmelijk traag als je grote bestanden wilt kopiëren.

Een nieuwe generatie producten belooft echter om die snelheid drastisch te verhogen. We testen de HomePlug ePower 1000HD Kit van MSI en Trendnets 500Mbps Powerline AV Adapter Kit. Ook D-Link heeft in de vorm van de DHP-500AV een gelijkaardig product, dat we echter niet op tijd binnenkregen.

Plug-ang-play
De installatie van dit soort adapters is in elk geval kinderspel: inpluggen, en na enkele seconden hebben de apparaten elkaar gevonden via het elektriciteitsnet. Beide producenten waarschuwen ervoor de adapter niet te gebruiken wanneer een apparaat zoals een wasmachine of droogkast in een aangrenzend stopcontact is ingeplugd.

Ook gebruik je beter geen stekkerblok of UPS. Uit ervaring weten we echter dat die eerste meestal geen problemen opleveren, tenminste zolang ze niet zijn voorzien van een netfilter.

Onze ervaringen met beide sets zijn gemengd. In onze testopstelling verbinden we twee laptops rechtstreeks met elkaar via een netwerkkabel of het elektriciteitsnet. Zo vermijden we invloeden van andere netwerkcomponenten, zoals switches.

Een directe kabelverbinding tussen beide laptoppoorten, die gedurende 60 seconden gegevens uitwisselt, levert ons een maximale doorvoorsnelheid op van 465 Mbit/s, perfect in lijn met wat we verwachten van een gigabit-netwerkverbinding. Met de kit van MSI registreren we snelheden van 75 tot 130 Mbit/s, afhankelijk van tussen welke stopcontacten we de verbinding testen.

Fikse verbetering
Flink lager dan de 1.000 Mbit/s die MSI vooropstelt, maar toch een fikse verbetering ten opzichte van de 30 tot 47 Mbit/s die we met een oudere 200 Mbit/s-kit realiseren. De set van Trendnet, die in theorie 500 Mbit per seconde kan versluizen, laat doorvoersnelheden van 72 tot 86 Mbit/s optekenen.

Hierbij valt het ons op dat tussen de twee stopcontacten waar MSI de laagste score neerzet, Trendnet net zijn hoogste snelheid laat optekenen. Begrijpe wie begrijpe kan.

De nieuwe Powernet-adapters zijn geen wondermiddel waarmee je de snelheden van een bekabeld netwerk kan benaderen. Wat snelheid betreft, betekenen ze wel een aanzienlijke stap vooruit ten opzichte van de vorige generatie. De snelheid is bovendien sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat van de elektriciteitsbekabeling of de afstand tussen beide stopcontacten.

MSI HomePlug ePower 1000HD Kit
Prijs: 89 euro (maart 2011)

PRO: eenvoudige installatie; beduidend sneller dan vorige generatie Powernet-adapters.
CONTRA: 1.000 Mbit/s blijft een utopie.

Trendnet 500Mbps Powerline AV Adapter Kit
Prijs: 107 euro (maart 2011)

PRO: eenvoudige installatie; beduidend sneller dan vorige generatie Powernet-adapters.
CONTRA: ook 500 Mbit/s blijkt onrealistisch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business