Nieuws

Eminent EM7195 hdMEDIA DVB-T – HD

Eminent is een producent van mediastreamers. Hun nieuwste creatie heeft de ietwat droge naam EM7195, een mediatoestel dat onder meer beschikt over DVB-T. Wat kun je verwachten?

Naast de fraaie afwerking in geborsteld aluminium onderscheidt Eminents EM7195 zich van de meeste andere mediaspelers door de ingebouwde dubbele DVB-T tuner. Daarmee kun je programma’s opnemen en bekijken van zenders die digitaal door de ether worden uitgezonden. Het voordeel van de dubbele tuner is dat je één programma kunt bekijken terwijl een andere uitzending opgenomen wordt.

Dat DVB-T-signaal wordt door een aantal zendmasten in Nederland en België verspreid. Onze testlocatie bevindt zich helaas in het grensgebied tussen twee zenders, waar we zelfs met een degelijke buitenantenne geen goed signaal te pakken krijgen. Deze speciale functie hebben we dus helaas niet kunnen testen.

Complete uitrusting
De EM7195 is voor de rest een behoorlijk compleet uitgerust toestel. Naast de al vermelde DVB-T-tuner is het apparaat onder meer voorzien van een USB 3.0-aansluiting om snel bestanden naar de interne harde schijf te kopiëren. In de standaarduitvoering van de EM7195 zit echter geen interne harde schijf.

Die kun je dankzij een klep aan de zijkant zelf monteren zonder dat daar een schroevendraaier aan te pas komt. Er is op deze manier wel alleen plaats voor een 3,5 inchschijf. Met wat prutswerk lukt het ons uiteindelijk om een 2,5 inch SSD in het apparaat te steken, maar die wordt alleen op zijn plaats gehouden door de connector, wat ons geen ideale situatie lijkt.

Gelukkig is er ook een externe sataconnector (inclusief stroomvoorziening) voorhanden, zodat je op die manier snel bestanden kunt kopiëren of bekijken vanaf een harde schijf.

Goede, vlotte mediaspeler
Als mediaspeler kunnen we de EM7195 op weinig fouten betrappen. Er is geen bestandsformaat waar het apparaat in onze test niet mee overweg kan, en ook alle gangbare ondertitelformaten worden vlot geaccepteerd. Alleen opmaaktags in ondertitels worden niet weergegeven. Maar dat is een euvel waar bijna elke mediaspeler last van heeft.

Daarnaast vormt het toestel nog een toegangspoort naar een aantal onlinediensten, zoals de videoportalen YouTube en Blip.tv, internetradio via Shoutcast, Flickr en Picasa en een aantal nieuwsdiensten.

Ook op het vlak van gebruiksgemak schiet het toestel niet tekort. De interface van het toestel is zeer snel en overzichtelijk, al is de uitvoering wel erg spartaans. In de instellingen kunnen we kiezen voor verschillende thema’s, maar buiten een andere achtergrond lijken die weinig aan de opmaak van de interface te wijzigen.

De afstandsbediening ten slotte is overzichtelijk en duidelijk gestructureerd, en voorzien van oplichtende toetsen die ook in het donker vlot leesbaar zijn. Via de 10/100-netwerkaansluiting kunnen we bestanden bereiken die zich elders in ons netwerk bevinden.

Met een optionele 300N-adapter kan dit zelfs draadloos, maar om dan nog 1.080p-videobestanden zonder haperingen af te spelen, moeten de netwerkomstandigheden wel optimaal zijn.

Eminent EM7195 hdMEDIA DVB-T – HD
Prijs: 199,95 euro (april 2011)

PRO: Vlot navigeerbare interface; uitstekende bestandsondersteuning; degelijke afstandsbediening.
CONTRA: ventilator is hoorbaar; spartaanse interface.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business