Nieuws

Acronis Disk Director 11 Home

Acronis brengt elk jaar een schijfbeheerprogramma uit dat nog krachtiger is dan zijn voorganger. Is ook deze nieuwe versie een schot in de roos?

Acronis Disk Director 11 Home heeft een eenvoudige interface waarin je de meeste taken makkelijk kunt terugvinden. In de linkerkolom staan alle mogelijke bewerkingen, zoals een partitie groter of kleiner maken, ze verplaatsen, kopiëren, samenvoegen, splitsen enzovoort.

Visuele informatie
De meeste van die functies zijn makkelijk te begrijpen dankzij de heldere dialoogvensters. Een partitie verkleinen of delen bijvoorbeeld kan gewoon door de hoeveelheid schijfruimte visueel te verslepen of door handmatig een grootte in te voeren.

We zijn wel verbaasd over het feit dat een product met Home in zijn naam toch een aantal misschien gevaarlijke opties bevat. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om de numerieke code die het partitietype aanduidt te veranderen. Maak hier een fout en je hebt al snel een systeem dat niet meer opstart.

Het helpbestand waarschuwt wel over de risico’s, maar de dialoogvensters waarin je deze opties kunt uitvoeren, zwijgen in alle talen.

Een herstelschijf maken
Acronis bevat ook een wizard om herstelschijven te maken. Er zijn twee mogelijkheden: je kunt een cd maken die Linux als onderliggend besturingssysteem gebruikt of één met WinPE, een ‘Preboot’-versie van Windows. We verkiezen die laatste, omdat de hardwareondersteuning hetzelfde is als in Windows. Bovendien hebben we slechte ervaringen met Linux-cd’s die niet alle hardware op ons systeem herkennen.

Blijkbaar de verkeerde keuze, want om een Linux-cd te bouwen hebben we maar een paar stappen nodig, terwijl een WinPE-bootcd maken erg omslachtig blijkt te zijn.

We moeten eerst een installatiebestand dat 1,7 GB groot is downloaden en dan onze computer herstarten, waarna de wizard ons niet aanbiedt om direct het schijfje te branden, maar eerst een ISO-imagefile moet samenstellen. Die moeten we daarna nog zelf naar een cd branden.

Zowel de reddingschijf als Disk Director zelf heeft een recoverytool aan boord, waarmee je verwijderde en in sommige gevallen beschadigde partities kunt laten herstellen. Wij wissen een partitie op een aparte schijf en slagen er inderdaad in om die weer op te vissen. Of het ook voor een beschadigde partitie werkt, hebben we niet kunnen testen.

Een andere optie, die alleen op de Linux-noodschijf voorkomt, is de Acronis OS Selector, een opstartmanager. Wanneer die geïnstalleerd is, krijg je bij het opstarten een grafisch menu voorgeschoteld, waarin je kunt kiezen met welk besturingssysteem je wilt opstarten. Je vindt er ook enkele basale opties in verband met schijfbeheer.

Een beetje overbodig
Toch moet je volgens ons al een heel goede reden hebben om zo’n opstartmanager te gebruiken, als je weet dat zowel Linux als Windows op dat vlak het nodige in huis heeft. De functie werkt wel, maar het is volgens ons dus een beetje overbodig. Voor wie het wel wil gebruiken: alleen schijven met een MBR-partitie worden ondersteund. De nieuwere GPT-schijfindeling wordt door het programma nog niet herkend.

Acronis Disk Director 11 Home is een krachtige en efficiënte tool, maar toch raden we hem liever niet aan voor de doorsnee thuisgebruiker. Te veel van de opties kunnen beter verborgen blijven voor beginners of mogen op zijn minst beter geduid worden.

Acronis Disk Director 11 Home
Prijs: 39,95 euro (april 2011)

PRO: goed georganiseerd; efficiënt partitiebeheer; duidelijke menu’s; makkelijk om herstel-cd te maken.
CONTRA: riskante opties zijn te makkelijk bruikbaar; waarschuwingen zitten diep verborgen in helpfunctie; omslachtige manier om Windows herstel-cd te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business