Vlaming koopt vaker boeken online

De Vlaming koopt vaker zijn boeken online. Al gaat hij ze nog meestal online opzoeken, om ze vervolgens offline te kopen.

Dat blijkt uit onderzoek van Boek.be in samenwerking met marktonderzoeksbureau Gfk. Zij ondervroegen vijfduizend Vlamingen over hun onlinebestedingspatroon.

Tegenover 2009 werden er afgelopen jaar 95 procent meer boeken online verkocht in Vlaanderen. Toch blijft de onlineverkoop maar vier procent uitmaken van het totaalpakket.

Veel boekenwinkels
Als het gaat om informatie over bepaalde boeken, dan weet de Vlaming wel de weg te vinden naar het internet. Volgens Boek.be gaat de helft (49 procent) eerst online informatie opzoeken. 63 procent van die zoekopdrachten gebeurt dan in online-boekenwinkels.

Dat de Vlaming vooral in de boekhandel en niet online koopt, heeft volgens Gfk te maken met de sterke aanwezigheid van boekenwinkels in Vlaanderen. Daarnaast zijn boeken vaak op verschillende plaatsen te koop, zoals in supermarkten en speelgoedwinkels. Gezien het hoge groeipercentage verwacht men wel dat de onlineverkoop gaat toenemen in de komende jaren.

Meer non-fictie
Wat opvalt is dat er een verschil is tussen de boeken die in een winkel of online worden verkocht. In totaal zijn er in Vlaanderen tweehonderdduizend verschillende titels verkocht. Vijftigduizend daarvan werden enkel verkocht via het internet. Het gaat volgens Boek.be om titels die al een tijd geleden zijn verschenen of via speciale kanalen worden verdeeld.

In verhouding wordt non-fictie vaker online verkocht dan in de winkel. Kinderboeken en educatieve boeken zijn dan weer populairder via het fysieke kanaal. Fictie is min of meer gelijk verdeeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business