Nieuws

Op afstand helpdesken met TeamViewer

Volgens de makers doen ondertussen meer dan honderd miljoen mensen een beroep op TeamViewer om van op afstand toegang te krijgen tot computersystemen. Deze populariteit dankt TeamViewer vooral aan zijn gebruiksvriendelijkheid.

Je hoeft nauwelijks iets van computers te kennen om de tool te gebruiken. Dat is mooi meegenomen, want hoewel ik TeamViewer af en toe aanspreek om onderweg snel enkele bestanden op te vragen die thuis op m’n pc staan, komt de software pas echt uit de verf als tool om computergebruikers in nood te depanneren.

STAP 1

Stap 1: installeren en … start!
Werk je op eigen computer en wil je de meeste mogelijkheden gebruiken, dan kies je voor Installeren.

De ontwikkelaars van TeamViewer weten hoe ze een programma aantrekkelijk moeten maken. Het programma is niet alleen gratis voor de thuisgebruiker, de set-up is echt supereenvoudig. Surf naar www.teamviewer.com. De website zal je systeem als Nederlandstalig herkennen en loodst je naar de bijhorende versie.

Op de homepage klik je op de groene knop VOLLEDIGE VERSIE – HET IS GRATIS. Op die manier haal je een set-up-programma binnen van 3,1 MB. Je hebt de keuze: wil je TeamViewer installeren of wil je het programma starten zonder dat er een installatie wordt uitgevoerd?

Als je van plan bent om regelmatig van op afstand de controle van een computer over te nemen, kies je voor INSTALLEREN. De optie STARTEN (zonder installatie) is dan weer reuzehandig wanneer je niet achter je eigen computer zit, of wanneer je geen rechten hebt om software te installeren.

Vervolgens beloof je (zelfs tweemaal) op je communiezieltje dat je TeamViewer niet-commercieel zal gebruiken en ga je voor de standaardinstallatie.

Remote helpdesken met TeamViewer

 

STAP 2

Stap 2: vraag het aan
Eerst moet je het ID van je partner ingeven en daarna volgt een schermpje om zijn wachtwoord in te vullen.

Het is mogelijk dat de firewall van je besturingssysteem je waarschuwt dat TeamViewer verbinding tracht maken met de buitenwereld. Uiteraard moet je dat toestaan. De eerste keer start het programma zelf op en toont het jouw persoonlijk ID-nummer van negen cijfers en een wachtwoord van vier cijfers.

De persoon/computer waarmee je verbinding maakt, heeft ook zo’n ID en wachtwoord. Wanneer je partner zijn partner-ID telefonisch of per mail doorgeeft, kan je dit in het startvenster invoeren en op de knop VERBINDEN MET PARTNER klikken. Vanaf dan opent het bureaublad van ‘de overzijde’.

Het startvenster van versie 6 bestaat uit twee vensters: AFSTANDSBEDIENING en PRESENTATIE.

Remote helpdesken met TeamViewer

 

STAP 3

Stap 3: snelhulp
Gewoon even het mailadres ingeven en de bestemmeling ontvangt per mail een uitnodiging om zijn systeem te delen.

In stap 1 en 2 gingen we uit van een situatie waarin beide partijen eerst de set-up downloaden en installeren. Wanneer je iemand wil helpen die helemaal geen kaas gegeten heeft van installeren, is het vaak eenvoudiger om de andere partij vanuit TeamViewer een mailboodschap te zenden met daarin een link naar de klantmodule.

Dat doe je via VERBINDING, PARTNER UITNODIGEN. Je e-mailprogramma wordt dan geopend, met daarin de boodschap. De bestemmeling moet dan gewoon op de link klikken om de klantenmodule binnen te halen. Zonder iets te installeren wordt dan TeamViewer QuickSupport eenmalig uitgevoerd. Hierin kan je uitsluitend verbindingen aanvaarden en zelf geen initiatief nemen om een ander systeem te besturen.

Remote helpdesken met TeamViewer

 

STAP 4

Stap 4: complete overname
Neem vanuit Windows 7 een Mac-computer over.

Uiteraard kan je niet alleen het bureaublad bekijken. Je kunt mappen en documenten openen, programma’s starten, vensters verslepen… Eigenlijk kan je alles, alsof je zelf achter de computer van de partner zou zitten. Je kunt vanuit jouw computer een compleet ander besturingssysteem overnemen.

Vanuit Windows XP neem je een Windows 7 systeem over, vanaf een Mac OS bestuur je Windows XP of andersom. Het maakt allemaal niet uit. Boven staat een zwevende menubalk met de opties. Van hieruit regel je bijvoorbeeld of je het overgenomen scherm op ware grootte of geschaald op je eigen scherm wil zien.

Wanneer het balkje in de weg zit, kan je het wegklappen door op een tabje te klikken onder aan de balk. Via dit tabje kan je het balkje ook opnieuw terughalen.

Remote helpdesken met TeamViewer

 

STAP 5

Stap 5: tweerichtingsverkeer
Met de blauwe pijl kan je opnieuw wisselen van partner.

Terwijl je andermans computer bestuurt met jouw muis en toetsenbord, kan die zelf ook nog dingen doen op zijn systeem. Dat leidt uiteraard tot misverstanden en op die manier werk je elkaar tegen. Spreek dus goed af wie de zaak in handen krijgt. Bovendien biedt TeamViewer de mogelijkheid om dynamisch over te schakelen.

Hiervoor kies je uit de optiebalk bij ACTIES voor WISSELEN MET PARTNER. De rollen zijn nu omgekeerd en je partner kan op zijn beurt de besturing van jouw systeem overnemen. Je hoeft voor deze heen-en-weer-operatie niet opnieuw te verbinden, want de huidige verbinding blijft uiteraard actief.

Wanneer je wisselt met je partner en aan de overkant blijkt er niemand in staat om de besturing terug te geven, kan je via het kleine statusvenster op de dubbele blauwe pijl klikken om de besturing opnieuw in handen te krijgen.

Remote helpdesken met TeamViewer

 

STAP 6

Stap 6: klank en beeld
Terwijl je andermans computer bestuurt, kan je via video overleggen.

Terwijl je op andermans computer werkt, is het altijd handig om te kunnen overleggen. Via de zwevende optiebalk kies je in het menu AUDO/VIDEO voor VOICE OVER IP, MIJN VIDEO, CHATTEN of CONFERENTIEGESPREK. Ga je voor VOICE OVER IP dan verschijnt er eerst een klein venstertje waarin je de geluidssterkte regelt.

Met de knop ZEND MIJN AUDIO NU laat je het geluid bij de andere klinken. Je partner krijgt trouwens ook een venstertje te zien met de link ZEND MIJN AUDIO NU. Op die manier kunnen jullie rechtstreeks met elkaar praten. Beschik je beiden over een webcam, dan is het mogelijk om met de optie MIJN VIDEO beeld en geluid te versturen.

Uiteraard vraagt dat nog meer bandbreedte. Je kunt ook voor de CHAT-OPTIE kiezen en korte berichten naar elkaar tikken. De laatste optie is een conferentiegesprek waarbij je met meerdere partners communiceert via instant messaging.

Remote helpdesken met TeamViewer

 

STAP 7

Stap 7: bestandsoverdacht
Je verstuurt de bestanden vanaf het linkervak, naar het rechtervak.

Het zal vaak voorkomen dat je bij zo’n externe interventie bestanden wil overmaken naar de andere partij. In de optiebalk open je de functie BESTANDSOVERDRACHT. In dit venster verschijnen twee navigatievakken. Het linkervak gebruik je om het bestand dat je wil versturen te selecteren op je harde schijf.

In het rechtervak navigeer je door de mappenstructuur op de computer van je partner. Op die manier beslis je waar je het bestand zult plaatsen. Met de pijltjesknop in het midden van dit venster stuur je de geselecteerde bestanden richting externe computer.

Ten slotte is het mogelijk om een soort video-opname te maken van de handelingen die je uitvoert. TeamViewer bevat een ingebouwde recorder in de optiebalk onder EXTRA’S, OPNEMEN. Later kan je dat .tvs-bestand afspelen door in het startscherm van TeamViewer bij EXTRA’S de opdracht OPGENOMEN SESSIE AFSPELEN te gebruiken.

Remote helpdesken met TeamViewer

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business