Nieuws

AVG LiveKive 3.7

Steeds meer antivirusbedrijven springen op de markt van online back-up. AVG doet dat met LiveKive, een back-up- en synchronisatieplatform, dat naast een betaalde een gratis versie met 5 GB opslag biedt.

AVG’s LiveKive is eigenlijk gewoon een hernoemde versie van SpiderOak, een al langer bestaand online back-upprogramma. Het lijkt qua functionaliteit veel op Dropbox. LiveKive houdt je bestandsstructuur echter intact en mikt op gebruikers die meer mogelijkheden en veiligheid willen.

Zonder omwegen
De installatie van LiveKive is rechttoe rechtaan. Je registreert jezelf online en installeert de software, en dat voor alle machines waarvoor je bestanden wilt back-uppen. Pas na de eerste installatie maak je inloggegevens aan, vanuit de redenering dat het web geen veilige plaats is om een gevoelig account aan te maken.

Het hoofdvenster van LiveKive is voorzien van een aanzienlijk aantal knoppen en tabbladen, waarmee je back-ups maakt en herstelt, synchroniseert of bestanden deelt. Al die activiteiten komen samen in het statusvenster, waar je verbruikte opslag, actieve syncs en netwerkstatus kunt aflezen. Voor beginners kan deze lay-out erg overweldigend zijn, en dat wordt er met het gebruik niet echt beter op.

Eerst selecteer je de mappen of bestanden waarvan je een back-up wilt maken, waarna LiveKive ze gaat uploaden. De AVG-tool versleutelt en comprimeert daarbij je bestanden. Via de software kun je bestanden eenvoudig naar de oorspronkelijke locatie herstellen, omdat de software voor elke machine de posities onthoudt.

Trage uploads
Wel zijn we niet te spreken over de uploadsnelheid. Zelfs met een snelle internetverbinding is die ronduit traag, wat vooral bij de eerste back-up irritant kan zijn. Het is mogelijk om de bandbreedte van je uploads te beperken, maar dat is helaas niet mogelijk met downloads. Synchroniseren kan zo een zware aanslag worden op je verbinding.

Na het uploaden kun je op verschillende manieren bij je bestanden. Uiteraard via de software, maar het kan ook via een nogal povere webinterface. Ook zijn er mobiele applicaties voor iOS en Android. De eerste werkt uitstekend als bestandsviewer, maar de Android-applicatie crasht helaas voortdurend.

Het synchroniseren had van ons een stuk makkelijker gekund. Je kunt alleen mappen gebruiken die LiveKive al eerder geback-upt heeft en dus kun je synchronisatie en back-up niet helemaal apart houden. We moeten eerst een lege map aan de back-uprij toevoegen, waarna we kunnen beginnen met het gelijktrekken van beide locaties.

Het synchroniseren werkt in principe, maar we zien soms flinke vertragingen voordat bestanden aan beide kanten opduiken. In tegenstelling tot Dropbox heeft LiveKive niet de mogelijkheid om via LAN te synchroniseren om bandbreedte te sparen.

Ten slotte is het ook mogelijk om bestanden met anderen te delen via zogenoemde Share Rooms. Je maakt een van je mappen beschikbaar op een aparte URL en maakt een log-in en wachtwoord aan. Als je de link echter naar iemand stuurt, worden die gegevens al toegevoegd aan de URL-naam, wat een wachtwoord overbodig maakt.

We hebben gemengde gevoelens over LiveKive. 5 GB gratis opslag is gul en ook de betaalde plannen zijn goedkoper dan vergelijkbare diensten, maar het werkt weinig intuïtief en schiet vooral op het gebied van synchronisatie tekort. Voor het veilig bewaren van gevoelige, weinig gebruikte bestanden komt het uitstekend van pas, maar voor dagelijks gebruik geven we de voorkeur aan Dropbox.

AVG LiveKive 3.7
Prijs: gratis (5 GB opslag) (juni 2011)

PRO: platformonafhankelijk; gulle online opslag; toegang via mobiele applicaties; sluitende beveiliging; voordelige betaalplannen; zelf bepalen wanneer je back-upt.
CONTRA: weinig intuïtief; lage uploadsnelheden; vertraging bij synchroniseren; geen LAN-synchronisatie; beveiliging Share Room verslaat zichzelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business