Nieuws

Paus opent nieuwswebsite

Het Vaticaan lanceert een nieuwe website. Die moet ervoor zorgen dat er geen tegenstrijdige verklaringen meer de wereld worden ingestuurd. Paus Benedictus XVI zal de site met een klik online brengen.

De laatste jaren zorgde het Vaticaan vaak voor wenkbrauwengefrons door onduidelijke en tegenstrijdige boodschappen. Zo waren de toespraken over de islam en geweld in 2005 niet altijd even gelukkig. Ook recente commentaren over condooms en hiv zorgden voor veel verwarring. Er waren liefst drie bijkomende officiële verklaringen nodig om eerdere berichten recht te zetten.

Geen bureaucratie meer
Die manke communicatie had vaak te maken met de bureaucratie van het Vaticaan. De ene afdeling weet amper waar de andere mee bezig is.

Met de nieuwe website, die onder het goedkeurende oog van aartsbisschop Claudio Maria Celli is ontwikkeld, moet het anders en beter worden. Zo hoopt het Vaticaan dat de verschillende afdelingen beter gaan kijken waar hun collega’s mee bezig zijn, zodat er een coherentere boodschap naar de buitenwereld vertrekt.

Italiaans en Engels
Op de nieuwswebsite zullen alle Vaticaanse media te vinden zijn. Maar Vaticaan Radio, de krant L’Osservatore Romano en Vatican Television Center zullen ook hun eigen sites behouden. De voertaal van de site is het Italiaans. Het belangrijkste nieuws wordt ook naar het Engels vertaald. De site wordt drie keer per dag bijgewerkt.

Het portaal is ook uitgerust voor live-streaming van de pauselijke evenementen, foto’s van L’Osservatore Romano en de gedrukte tekst van pauselijke homilieën en toespraken.

Ook Twitter en Facebook
De nieuwe site krijgt ook Twitterfeeds en Facebooklinks. Zo komt er ook interactie met het publiek. De website wordt woensdag gelanceerd, op de dag dat Benedictus zijn zestigste verjaardag als priester viert.

Ook eerdere pausen waren bezorgd om hun communicatie. Zo was Paus Pius XI betrokken bij de lancering van Vaticaan Radio in 1931 en hield paus Johannes Paulus II toezicht bij de start van een eerste versie van een website van het Vaticaan in 1995.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business