Elektronica duur in België

Wie fototoestellen, dvd’s, cd’s of een gps koopt, is vaak goedkoper af in de buurlanden. Dat stelt consumentenorgansiatie Test-Aankoop.

De organisatie vergeleek het aanbod in veertien Belgische en acht buitenlandse steden. In totaal werden er 206 producten vergeleken. De test werd telkens gedaan in steden dicht bij de landsgrens, om zo te kijken of winkels in dezelfde regio (maar in een ander land) andere prijzen hanteren. Tegelijk werden de resultaten ook vergeleken met die in Brussel en Luik.

Het antwoord is positief. Test-Aankoop merkt dat de producten gemiddeld 9 procent (met uitschieters tot 27 procent) duurder zijn. In steden als Kortrijk en Bergen is het tot vijf procent duurder ten op zichte van Rijsel of Valenciennes. In Hasselt en Tongeren ligt de prijs tot acht procent hoger dan in het Nederlandse Maastricht.

[related_article id=”152275″]

De consumentenorganisatie stelt vast dat de buurlanden in grensregio’s goedkoper zijn, maar zelfs vergeleken met winkels in Brussel is het buitenland goedkoper.

Auvibel en btw
Test-Aankoop wijt een deel van de verschillen aan de lagere btw-tarieven. In België betaal je 21 procent op elektronica. In Luxemburg is dat maar 15 procent. Ook Frankrijk (19,60 procent), Nederland en Duitsland (beide 19 procent) liggen lager.

Een andere verklaring is de vergoeding voor het thuiskopiëren, de zogenaamde Auvibel-heffing. Al nuanceert de organisatie wel dat die nog niet in Luxemburg bestaat en nog niet voor elektronica geldt in Nederland. De heffing speelt mee, maar is dus niet de reden van de hogere prijzen.

Webwinkels?
Test-Aankoop vermeldt in zijn verklaring geen onlinewinkels. Nochtans hanteren webshops soms, zeker als ze in verschillende EU-landen actief zijn, wel prijzen die bijna identiek zijn. Al geldt ook hier vaak een klein prijsverschil door btw- en Auvibelheffingen. In elk geval loont het bij elektronica steevast om zowel online als offline de prijzen te vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business