EU wil roamingkosten drastisch verlagen

In een nieuw plan gaat de Europese Commissie de kosten van bellen, sms’en en mobiel internet in de EU sterk verder verlagen.

Over de plannen werd al veel uitgelekt, maar nu stelt de Commissie haar intenties officieel voor. De bedoeling is om Europees mobiel telecomverkeer in de komende drie jaar elk jaar goedkoper te maken. In 2014 betaal je daarom nog hooguit 50 cent per megabyte voor mobiel internetten binnen de EU. Een sms kost dan nog tien cent.

Los van eigen operator
Om de markt te openen voor alternatieve operatoren, wil de Comissie de huidige limieten op groothandelsprijzen naar beneden brengen. Voor het eerst zullen mensen ook een roamingcontract kunnen afsluiten dat los staat van het contract bij hun binnenlandse operator.

EU wil roamingkosten drastisch verlagen
Bron: Europese Commissie

“Dit voorstel valt de wortel van het probleem, het gebrek aan concurrentie op de roamingmarkt, aan door klanten meer keuze te geven, en alternatieve operatoren eenvoudige toegang tot de roamingmarkt”, zegt eurocommissaris Neelie Kroes in een verklaring. “Tegelijk zal dit de prijzen voor dataroaming, waar de operatoren momenteel buitensporige winstmarges mee halen, doen dalen.”

De Commissie beseft dat mensen voor een provider kiezen op basis van de binnenlandse tarieven. Dat zorgt ervoor dat er op de markt voor Europese roaming geen concurrentie is. Bij het plan worden overigens ook virtuele operatoren (MVNO’s) betrokken. Spelers als pakweg Mobile Vikings en Aldi Talk kunnen dan hun eigen buitenlandbundel aanbieden.

Niet duurder dan binnenland
Als het voorstel wordt goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese ministerraad, dan kan het al vanaf 1 juli 2012 in werking treden.

De ambities van Europa zullen overigens niet stoppen bij dit plan. Eerder liet de Europese Commissie al weten dat zij in 2015 geen verschil meer wil tussen nationale en Europese tarieven. Op dat moment betaal je dus evenveel voor een telefoongesprek, bericht of mobiel internet in pakweg Frankrijk of Hongarije. Al slagen Belgische operatoren er soms in om net even duurder te zijn dan de huidige internationale tarieven.

Dataroaming
Vandaag is er een limiet voor wat een buitenlandse operator aan jouw binnenlandse operator mag aanrekenen voor mobiel internet. In het nieuwe voorstel komt er een prijsbeperking op wat je als consument mag betalen.

In het nieuwe voorstel betaal je daarom voortaan nog maar 90 eurocent per megabyte. Een jaar later (juli 2013) zal dat nog 70 eurocent zijn, en op 1 juli 2014 zakt het naar een halve euro per megabyte.

Daarbovenop worden operatoren verplicht om per kilobyte aan te rekenen. Vandaag gebeurt dat vaak nog per megabyte of per 100 kilobyte, waardoor reizigers betalen voor ongebruikte data.

Bellen & sms’en
Wie met zijn gsm belt vanuit het buitenland, betaalt sinds begin deze maand nog 35 cent per minuut. Dat zakt volgend jaar naar 32 cent en in 2013 en 2014 naar 28 en 24 cent. Een gesprek ontvangen kost vandaag 11 cent per minuut, vanaf juli 2013 wordt dat 10 cent.

Een sms sturen binnen Europa mag vandaag nog 11 cent kosten, dat wordt volgende zomer verlaagd naar 10 cent. Wel moeten we er bij zeggen dat bovenstaande tarieven exclusief btw zijn. In praktijk komt daar dus nog een paar cent bij.

Structurele veranderingen
Onder de prijslimieten die Europa oplegt, zit een aantal structurele veranderingen. Zo zal je bij het oversteken van de grens de keuze krijgen om voor een operator te kiezen die zijn eigen (goedkopere) tarieven hanteert. Dit met hetzelfde nummer en dezelfde simkaart.

Het prijsplafond voor consumenten zal tot midden 2016 van kracht zijn. De regelingen voor wat operatoren elkaar mogen aanrekenen (de groothandelsprijzen) blijven tot 2022 van kracht. Al kunnen die ook vroeger wegvallen als de Europese Commissie merkt dat er voldoende concurrentie is ontstaan.

bellendataeueuropaeuropese commissiegeldgesprekkroeslimietmobiel internetnieuwsoperatorenprijsreguleringroamingsmstelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen