Nieuws

Sony NEX-C3

De compacte systeemcamera’s van Sony dragen de naam NEX. Bij hun introductie waren ze de kleinste toestellen met verwisselbare lens op de markt. We kunnen aan de slag met de gloednieuwe NEX-C3.

Het contrast tussen het kleine uiterlijk en de bijhorende forse 18-55mm-zoomlens is enorm. Je vraagt je echt af waar die lens met die camera naartoe gaat. Er is ook een platte 16mm-lens met vast brandpunt die qua afmetingen al beter bij de NEX past.

Extern flitsen
Dat kleine formaat heeft wel zijn gevolgen. Zo bevat het toestel geen interne flitser, al levert Sony wel een los flitsje mee dat je boven op de NEX kunt plaatsen. Bovendien wordt bijna de hele achterkant ingenomen door een groot lcd-scherm in breedbeeldformaat (16:9). Er is nog hooguit plaats voor twee knopjes en een draaiwieltje, en daarmee moet je de hele camera instellen.

Als je je camera zo goed als altijd op volautomatisch laat werken, is dat geen probleem. Ben je iemand die zelf met de camera-instellingen wil spelen, dan is de NEX-C3 eigenlijk niet voor jou. Voor beginnende fotografen bevat de camera tientallen ‘fototips’ die je leren hoe je een bepaald onderwerp het best in beeld brengt.

Het is mogelijk om tijdens het fotograferen of filmen al een foto-effect toe te passen zoals ‘retrofoto’ met vale kleuren of ‘deelkleur’, waarbij slechts één kleur in een voor de rest zwart-witfoto zit.

Filmen in HD
De NEX-C3 kreeg een nieuwe sensor die de resolutie op 16 megapixel brengt, en (net als zijn voorganger) filmt in HD (720p). De autofocus werkt iets trager dan op een reflexcamera, maar hij blijft actief terwijl je filmt.

Het testtoestel dat we in handen hebben, is een preproductiemodel. Daardoor is een definitief oordeel moeilijk, maar onze eerste indrukken zijn erg positief. De testfoto’s zijn in bijna alle gevallen goed belicht, maken een scherpe indruk en tonen levendige kleuren. Tot aan ISO 1.600 is ruis geen probleem. Een minpunt is dat de lens in groothoekstand (18mm) erg veel vervorming veroorzaakt, waardoor horizontale lijnen zichtbaar afbuigen.

De NEX-C3 lijkt heel wat in zijn mars te hebben voor wie in de eerste plaats een heel eenvoudige camera wenst. Wie meer controle over de opname wenst, zal de bediening via het cameramenu echter te omslachtig vinden.

Sony NEX-C3
prijs: niet bekend (juli 2011)

PRO: fototips voor beginners; levendige kleuren.
CONTRA: groothoekstand zorgt voor veel vervorming; niet voor experts.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business