Nieuws

FreeNAS 8.0

FreeNAS timmert al een tijd aan de weg. Het is een openbronbesturingssysteem dat je op een computer kunt installeren om er een NAS van te maken. Versie 8 is volledig herschreven op een modulaire manier, zodat het eenvoudig uitgebreid kan worden met plug-ins.

Opvallende nieuwe onderdelen zijn de herschreven webinterface en de keuze voor ZFS als standaard bestandssysteem. Dankzij FreeNAS deel je je gegevens met FTP, NFS, CIFS (Samba) of AFP, en het ondersteunt ook rsync, iSCSI en software-RAID (0, 1, 5).

Gebruiksvriendelijk
De tekstgebaseerde installatie ziet er wat ruw uit, maar werkt heel snel. Wees je er wel van bewust dat FreeNAS een volledige schijf voor zichzelf opeist, dus je voert de installatie beter uit op een kleine USB-stick of een CompactFlash-schijf.

De gebruiksvriendelijke webinterface geeft toegang tot systeeminformatie, grafiekjes en allerlei instellingen, en daarbij is er ook plaats voor heel wat geavanceerde functies. Het netwerkgedeelte ondersteunt bijvoorbeeld ook VLAN’s en link aggregation, en het iSCSI-gedeelte van de instellingen is enorm uitgebreid, waardoor je FreeNAS ook als een SAN (storage area network) kunt inzetten.

Het belangrijkste gedeelte in de instellingen is echter het Storage-tabblad, met de nadruk op de functionaliteit van ZFS, het geavanceerde bestandssysteem van Solaris. Hier creëer je eerst nieuwe opslagvolumes voor je schijven. Als je meer dan één schijf voor een volume selecteert, vraagt FreeNAS automatisch of je ze wil groeperen in een RAID als mirror of stripe.

Snapshots
Nadat het volume aangemaakt is, kun je ook je bestandssysteem repliceren naar een andere computer via het netwerk, handmatig een snapshot maken of instellen dat FreeNAS automatisch periodieke snapshots aanmaakt, zodat je altijd naar een vroegere versie van je bestanden kunt terugkeren.

Helaas zijn bij het herschrijven van FreeNAS enkele interessante functies verdwenen, zoals iTunes-streaming, UPnP en BitTorrent. FreeNAS upgraden van de vorige versie (7.0) is ook niet mogelijk. FreeNAS 8.1 moet deze manco’s opvullen.

FreeNAS 8.0
prijs: gratis (juli 2011)

PRO: gratis; gebruiksvriendelijke webinterface; ZFS met snapshots en replicatie.
CONTRA: upgrades van FreeNAS 0.7 naar 8 niet mogelijk; geen iTunes-streaming, UPnP of BitTorrent; ZFS vereist veel RAM.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business