Wikileaks vindt omweg voor Visa-betalingen

DataCell, dat stortingen aan WikiLeaks afhandelt, zegt dat het opnieuw betalingen van Visa en MasterCard kan verwerken. Al lijkt dat niet de bedoeling.

Beide financiële instellingen stopten met het verwerken van betalingen aan WikiLeaks in december. Die actie volgde nadat de site honderdduizenden geheime documenten van de Amerikaanse overheid online zette.

Maar DataCell zegt nu dat het toch mogelijk is om betalingen van Visa en MasterCard te verwerken. “Vandaag hebben we gemerkt dat een alternatieve betalingsverwerker waarmee we afspraken hebben, in feite de weg heeft geopend voor betalingen met Visa en MasterCard, alsook voor American Express, een optie die we totnogtoe niet hadden”, zegt het bedrijf in een blogbericht.

Onbedoeld
Toch gaat het niet om een toegeving van beide bedrijven. “We hebben DataCell niet heraangesteld en bekijken nu hoe de transacties worden gedaan”, klinkt het in een verklaring van Visa tegenover CNet.

DataCell en WikiLeaks hebben dus vooral een omweg gevonden om alsnog met Visa en MasterCard te worden betaald, zonder de medewerking van die twee. De vraag is dus hoe lang de betalingen mogelijk zijn.

Update 12.45 uur
Tegenover AP zegt Visa Europe dat de betalingen intussen weer zijn afgesloten. In een reactie aan het persbureau zegt het bedrijf dat er gedurende korte tijd betalingen zijn aanvaard via een partner van het bedrijf. Of er effectief met succes betalingen zijn uitgevoerd is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business