Nieuws

Mobiel Facebook slecht voor operatoren

De populariteit van de smartphone doet steeds meer gebruikers mobiel surfen en het mobiele gebruik van Facebook zit in de lift.

Dat vreet aan de marges van de mobiele operatoren. Klanten grijpen immers steeds vaker naar Facebook om berichtjes te versturen, ten koste van een betalende sms. Of ze ruilen een klassiek telefoongesprek in voor een conversatie via Skype op de smartphone.

KPN Nederland
De trend zorgde bij het Nederlandse KPN al voor een sociaal bloedbad. In april kondigde het bedrijf aan dat een kwart van het personeel op straat wordt gezet, en het wees expliciet naar Facebook en Skype als de oorzaak. Die toepassingen op de smartphone snoepten te veel inkomsten weg.

[related_article id=”161563″]

Maar daar houdt het niet op. Aan het einde van het jaar worden de eerste Nokia-smartphones verwacht die het Microsoft-besturingssysteem Windows Phone 7 zullen gebruiken. Door de overname van Skype door Microsoft wordt verwacht dat die toestellen een verregaande Skype-integratie zullen kennen. Daardoor zal de gebruiker nog vaker zijn betalende belminuten onbenut laten.

België
In België loopt het echter nog niet zo’n vaart. Hier stellen de operatoren dat ze nog geen grondige verschuiving van sms naar Facebook en Skype merken. Dat zou te wijten zijn aan de lagere ‘out of bundel’-tarieven in België: als je sms- en belwaarde van je abonnementsbundel zijn opgebruikt, dan betaal je niet zo gek veel voor elk bijkomend sms’je of telefoontje, klinkt het.

In Nederland is het anders: daar zijn de bundels op zich misschien goedkoper, maar de bijkomende sms’en en belminuten zijn er een stuk duurder. Combineer dat met een goedkoper mobiel internet dan in België, en het wordt volgens de operatoren al snel duidelijk waarom de Nederlander voor zijn mobiele gesprek wellicht wat vaker voor Skype zal kiezen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business