Oplichters misbruiken Facebooks videochat

De nieuwe videochat voor Facebook wordt ook misbruikt door oplichters die een namaakapplicatie hebben gemaakt.

De waarschuwing komt van de Sophos Naked Security blog. Die meldt dat er een applicatie circuleert onder de naam Video Call (zie screenshot). Door deze misleiding geven gebruikers toestemming voor bepaalde zaken op Facebook.

De gevolgen zijn niet zo ernstig als andere oplichtingspraktijken op Facebook, maar je facebookvrienden krijgen wel spam toegestuurd en zelf krijg je enquêtes voorgeschoteld waar de oplichters geld voor krijgen.

Wie twee keer nadenkt weet dat de videochatfunctie van Facebook zelf afkomstig is en dus geen extra toestemming of goedkeuring hoort nodig te hebben. Al is dat voor doorsneegebruikers niet zo vanzelfsprekend.

Geen goedkeuring nodig
De videochatfunctie wordt in de komende weken geïntroduceerd, wat wil zeggen dat sommige gebruikers hem vandaag al kunnen gebruiken en anderen niet. Je kan een videogesprek starten door rechtsonderaan een chatvenster te openen. Dan zie je in dat venster bovenaan rechts een icoontje van een videocamera. Gebruikers moeten wel eerst een plugin downloaden, maar kunnen daarna beginnen videochatten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business