Nieuws

Opnieuw geen verband tussen kanker en mobiel bellen

Drie miljoen Deense veelgebruikers hebben geen kanker gekregen van mobiel telefoneren. Ook na vijftien jaar mobiel telefoneren lijken mensen geen verhoogd risico te lopen op een hersentumor. Dat blijkt uit een grote studie onder bijna drie miljoen Denen. Diegenen die al tien tot vijftien jaar mobiel belden hadden geen grotere kans op een zogeheten akoestisch neuroom dan recentere gsm-gebruikers.

Een neuroom is een vorm van hersenkanker waarbij er een gezwel groeit op de gehoorzenuw die van het oor naar de hersenen voert. Dit soort tumoren groeit traag en veroorzaakt symptomen als oorsuizingen, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Slechts in zeldzame gevallen worden ze zo groot dat ze op de hersenen drukken en levensbedreigend worden.

Tumor naast oor
Om uit te zoeken of er een verband is tussen mobiel bellen en hersentumoren zijn neuromen erg geschikt, omdat ze groeien in de buurt van het oor - waar de meeste zendenergie van een mobieltje terechtkomt.

[related_article id=”161563″]

Als die energie tumoren zou doen ontstaan zouden dat wellicht vooral neuromen zijn, die dan vooral aan de kant van het hoofd zouden voorkomen waar de beller zijn telefoon het vaakst houdt. Maar daarvan was in de studie niks te merken, melden de onderzoekers in het vaktijdschrift American Journal of Epidemiology.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business