Welk gratis antivirus is betrouwbaar?

Wie zoekt naar gratis antivirussoftware loopt het risico om zelf een virus te downloaden. Hoog tijd voor een lijst met betrouwbare gratis exemplaren.

Malwaremakers maken momenteel handig misbruik van de populariteit van gratis securitysoftware. Ze beloven op hun website gratis beveiliging, surfers komen er via Google terecht en downloaden de software. Wie de software installeert, krijgt nadien vaak de melding dat de pc is beschermd. Maar in werkelijkheid heb je een programma toegelaten dat juist virussen en malware binnenhaalt.

Betrouwbaar
Voor onervaren gebruikers blijft het giswerk om te weten welke software betrouwbaar is en waar je hem het best kan downloaden. Daarom maakt ZDNet een lijstje van gratis beveiligingssoftware, samen met een betrouwbare downloadlink. Soms is dat op de site van de maker zelf, soms moet je het programma binnenhalen via gespecialiseerde downloadsites.

[related_article id=”161452″]

De lijst bestaat uit software die zijn betrouwbaarheid heeft bewezen. De volgorde staat los van hoe goed de software is. Programma’s die maar half werk leveren, laten we uiteraard achterwege.

Antivirus en tools
We vermelden zowel antivirussoftware als handige tools tegen malware. Met die eerste kan je je computer scannen en word je gewaarschuwd als er iets verdachts wordt opgemerkt. Ook is het hier af te raden om twee of meerdere producten te installeren, omdat twee scansystemen vaak met elkaar in conflict gaan.

Tools daarentegen focussen op een specifiek probleem of houden het bij een eenmalige scan. Uit deze lijst kan je desgewenst wel meer dan één programma installeren. Zoals een collega van ons zusterblad PC Magazine zegt: een antivirus is de bewakingsfirma die continu patrouilleert. Beveiligingstools zijn de agenten die je één dag inhuurt om specifieke problemen op te lossen.

Gratis antivirus
AVG Anti-Virus Free Edition

Avira (via CNet)

Avast! Free Antivirus 6.0

Ad-Aware Free Internet Security (via CNet)

Panda Cloud Antivirus 1.5 Free Edition

Microsoft Security Essentials

Comodo Antivirus

Gratis tools
Malwarebytes Anti-Malware 1.51 (Via Techspot)

Spybot Search & Destroy

Norton Power Eraser

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business