Apple is tweede grootste computerverkoper

De computermarkt blijft het goed doen met een groei van 17 procent het afgelopen kwartaal. HP blijft topverkoper, maar Apple stijgt naar de tweede plaats.

De marktanalyse is afkomstig van onderzoeksbureau Canalys. Voor zijn marktanalyse combineert het bedrijf zowel desktop-pc’s, laptops, minilaptops als tabletcomputers, wat de succesvolle positie van Apple deels verklaart.

Canalys merkt op dat de computermarkt het ondanks economische crisissen en mindere cijfers bij sommige merken best goed doet. Dat komt door een ‘gezonde vernieuwingscyclus’ van zakelijke computers en de overstap naar Windows 7. Al merkt het bedrijf op dat het aandeel van computers met Windows en een X86-chip vandaag minder dan 82 procent is, het laagste punt in twintig jaar.

[related_article id=”158256″]

Dat is voor een deel te wijten aan de vele producten die vandaag afstappen van die tandem. Zo zijn tablets ook computers maar draaien ze meestal op andere chips of gebruiken ze andere besturingssystemen zoals bij de iPad, de BlackBerry Playbook en de vele tablets op Google Android het geval is.

Klappen voor Acer
Wereldwijd blijft HP marktleider met 15,7 procent marktaandeel; dat is een groei van 3,4 procent. Apple stijgt naar de tweede plaats met een marktaandeel van 13,6 procent, een groei van maar liefst 95,9 procent.

Dell levert aan 11,1 procent van de markt (+11,8 procent) en Lenovo neemt 10,6 procent voor zijn rekening (+26,5 procent). Van de top vijf moet alleen Acer in de klappen delen: het houdt een marktaandeel van 10,5 procent over of 8,8 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Concurrentiële tabletmarkt
Hoofdanalist Chris Jones van Canalys merkt op dat er bij tabletcomputers nog fel zal worden gestreden om het grootste marktaandeel. “Tabletverkopers die Android gebruiken zullen continu met elkaar in strijd zijn om het volgende ‘sterproduct’ op de markt te brengen. Apple, HP en RIM hebben hun eigen besturingssysteem en hebben daarmee een betere kans om zichzelf te onderscheiden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business