Nieuws

Samsung C23A750X

Ook al worden ze steeds platter en mooier, computerschermen zijn zelden vernieuwend. Bij deze Samsung C23A750X is er echter iets meer aan de hand. Zijn predicaat ‘Central Station’ licht alvast een tipje van de sluier.

Op de verpakking zien we het belangrijke woord draadloos staan. Er wordt al jaren geprobeerd om via een draadloos signaal een monitor van beeld te voorzien, met wisselend succes. Samsung is er echter in geslaagd om een perfecte draadloze verbinding tot op twee meter te leveren. Deze monitor heeft dan ook als voornaamste doel om een laptop snel om te toveren tot een desktopcomputer.

Installatie
Je steekt de draadloze ontvanger in je laptop, doorloopt de relatief eenvoudige installatie en daarna gaat de zender automatisch op zoek naar het scherm. Op de monitor verschijnen enkele instelmogelijkheden zoals resolutie en helderheid. Na tien minuten is alles geïnstalleerd en ben je draadloos verbonden met je laptop.

In de voet van de Samsung C23A750X vinden we een hoop aansluitingen terug. De voornaamste is de hub met vier USB-poorten, waarvan er zelfs twee USB 3.0-aansluitingen zijn. Verder vinden we nog een lijningang en -uitgang om luidsprekers of een microfoon aan te sluiten en een netwerkaansluiting.

Dat laatste lijkt een bizarre keuze, maar op deze manier heb je geen draadloos signaal nodig van je laptop en kun je ten volle genieten van de optimale snelheid van een bekabeld netwerk. Dat is het principe, maar in realiteit levert de monitor geen betere snelheid dan de draadloze ontvanger van de laptop.

Door nog een toetsenbord en muis op de monitor aan te sluiten, wordt je laptop een volledige desktopcomputer. Wil je de snelheid van de USB 3.0-aansluitingen gebruiken, dan is er een extra kabel nodig van de monitor naar je laptop.

Ideaal
In deze opstelling is deze Samsung-monitor de ideale metgezel. Je bureau blijft nagenoeg kabelvrij, maar toch beschik je over alle functies van een desktopcomputer. Het 23 inchscherm maakt gebruik van led-backlight en dat zien we direct in het kleurcontrast. Standaard staat het beeldscherm wel extreem helder ingesteld, dus we verminderen eerst het contrast en de helderheid.

De Samsung C23A750X heeft een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, ideaal om in HD-kwaliteit beelden te bekijken. Als je deze monitor wilt gebruiken zonder de draadloze zender, dan heb je de keuze tussen een HDMI- en VGA-aansluiting. Opvallende afwezige is DVI, toch wel de meest gebruikte digitale aansluiting van het moment.

Op de afwerking valt weinig aan te merken. Hoewel alles van plastic is gemaakt, oogt het scherm duurzaam dankzij de geborstelde aluminiumlook. De talrijke aansluitingen zitten subtiel verwerkt in de grote voet. Plug-en-play-aansluitingen vinden we aan de twee zijkanten, terwijl de achterkant dient voor de permanente aansluitingen zoals de VGA- of netwerkaansluiting.

Samsung speelt naar onze mening wel iets te veel met het woord draadloos. Het signaal reikt niet verder dan twee meter, dus iedereen die dacht een tweede scherm overal in zijn huis te kunnen zetten, komt bedrogen uit. Zie je het echter als een toevoeging voor je laptop, dan is de Samsung C23A750X een multifunctionele monitor die kabels van je bureau verbant.

Samsung C23A750X
Prijs: 349 euro (augustus 2011)

PRO: USB 3.0-hub; in hoogte verstelbaar; dun; heel kleine draadloze zender.
CONTRA: draadloos signaal reikt niet heel ver; geen DVI-aansluiting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business