Nieuws

Aldi verkoopt schijven met Conficker-virus

De Duitse supermarktketen Aldi heeft in Australië een externe harde schijf uit de handel genomen, omdat er malware op geïnstalleerd staat.

Het Australische Computer Emergency Response Team (AusCERT) meldde vorige week aan de federale regering dat een harde schijf-, dvd-schrijver- en geheugenkaartlezercombinatie van het merk Fission die verkocht wordt in de Aldi-winkels besmet is met de beruchte Conficker-worm.

Product uit handel genomen
Aldi laat aan de collega’s van ZDNet Australië weten dat de worm slechts op een beperkt aantal producten is geïnstalleerd, maar heeft uit voorzorg toch alle harde schijven van het merk uit de handel genomen. Wie er al eentje gekocht heeft, kan zijn geld terug krijgen.

[related_article id=”152275″]

Omdat de Conficker-worm uit 2008 dateert, detecteren de meeste hedendaagse antivirusprogramma’s hem meteen, meldt AusCERT. Een volledige format verwijdert de worm van de harde schijf, bevestigt Aldi. Hoe de malware op de producten terecht is gekomen, is nog niet bekend.

Worm met geschiedenis
De Conficker-worm, ook bekend onder de namen Downup, Downadup en Kido, maakte furore in 2009. In België raakte een ziekenhuis besmet, in de Verenigde Staten moest onder meer de rechtbank van Houston het werk neerleggen en in Frankrijk werd het ministerie van Defensie deels overmeesterd. Ook het Duitse leger raakte besmet.

Inmiddels is men erin geslaagd om de communicatie tussen de worm en zijn makers te blokkeren. Maar volgens schattingen van de Conficker Working Group van begin dit jaar zijn er nog steeds tussen de vier en dertien miljoen computers wereldwijd drager van het virus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business