Nieuws

Wikileaks-ruzie loopt op

De ruzie tussen Wikileaks en zijn voormalig medewerker Daniel Domscheit-Berg wordt steeds meer op Twitter en in de pers uitgevochten. De kloof is zeer diep tussen de twee partijen sinds Domscheit-Berg vertrok om een Wikileaks-kloon te starten, OpenLeaks.

Het conflict flakkerde recent op toen Domscheit-Berg bekendmaakte dat hij meer dan 3.500 documenten van Wikileaks vernietigd had. De Duitser deed dat omdat het volgens hem ging om documenten die te veel informatie bevatten over de persoon die ze gelekt had. Ze publiceren zou dus mogelijk gevolgen hebben gehad voor de klokkenluider, aldus Domscheit-Berg.

Beschuldigingen
Wikileaks van zijn kant stuurde een reeks tweets de wereld in waarin wordt gesteld dat de vernietigde documenten belangrijke informatie bevatten. Zo liet het bijvoorbeeld weten dat Domscheit-Berg videobewijsstukken heeft vernietigd van een "groot Amerikaans bloedbad in Afghanistan", vermoedelijk een film van een aanval met gevechtshelikopters op een dorp waarbij honderd Garani-burgerdoden vielen.

Ook de zogenaamde no-fly-lijst van mensen die niet op een vliegtuig mogen van de Amerikaanse overheid is gewist, stelt Wikileaks.

‘Assange liegt’
Tegen Wired ontkent Domscheit-Berg de beschuldigingen van Wikileaks. Volgens de Duitser liegt Wikileaks-oprichter Julian Assange en probeert hij het publiek te misleiden.

De reden? Domscheit-Berger verliet Wikileaks met slaande deuren, na een discussie over het vrijgeven van documenten en de aanpak van Assange. Daarna startte hij OpenLeaks, een Wikileaks-achtige site die transparantie belooft en documenten alleen doorspeelt aan de media, en niet zomaar online publiceert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business