Nieuws

Meeste malware zit op Android

Er is een scherpe toename genoteerd in de hoeveelheid malware voor Android. Een nieuw rapport van beveiliger McAfee stelt dat Android in het voorbije kwartaal mikpunt was van 76 procent meer malware.

Daarmee is Android van alle mobiele platformen het vaakst doelwit van bedreigingen. De tweede in de lijst is Java ME, dat ongeveer een derde van de hoeveelheid Android-malware over zich heen krijgt. Symbian en BlackBerry hebben ook wel af te rekenen met aanvallen, maar in bescheiden mate.

Smartphone-malware zeldzaam
Malware gericht op smartphones en tablets is eerder zeldzaam, vergeleken met de massa virussen, trojans en andere ondingen die op pc’s mikken. Ook bij computers wordt er steeds meer malware gesignaleerd: in de eerste helft van 2011 ontdekte McAfee twaalf miljoen malware-samples, circa twintig procent meer dan in 2010.

[related_article id=”158662″]

Volgens McAfee is er wel een bestuiving vanuit pc-malware naar mobiele malware toe: "Veel van dezelfde functies en kenmerken van pc-bedreigingen zijn al deel van de code. Mobiele malware misbruikt exploits [lekken in software], bouwt botnets en gebruikt zelfs rootkits om onzichtbaar te blijven", schrijven de auteurs van het rapport.

Het voornaamste besmettingskanaal blijven stiekem aangepaste applicaties. Hackers stoppen hun malafide code in een bestaande, legitieme app die gebruikers dan op eigen houtje installeren. McAfee haalt het voorbeeld aan van een kalenderapp die werd gekaapt, evenals een aantal apps voor het versturen van sms-berichten. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business