Nieuws

Sfeervol kijkje in het Llowlab

Op Lowlands bood het drijvende Llowlab afgelopen weekend een blik in onze toekomstige leefwereld, waarin duurzame technologie centraal staat.

Het Llowlab is een drijvend platformeiland op het meertje bij de Alpha-tent, het hoofdpodium van het popevenement in Biddinghuizen. Alle festivalbezoekers kunnen er vrij een kijkje nemen.

De toegangsweg naar het lab is het ‘asfalt’ van de toekomst, een snelweg die drijft op het water. Je komt er een elektrische auto tegen, waarbij je onder de motorkap kunt kijken. Eenmaal op het eiland krijg je nog meer uitleg over toekomstverkeer, onder meer over de waterstof-conceptcar.

Low Energy
In het Llowlab draait het onder meer om low energy en de technologieën die daar aan bij kunnen dragen. Zo zijn er demonstraties van intelligent, energie-opwekkend glas en interactieve ledverlichting: ledbuizen die eigenhandig lichtafgifte afstemmen op het omgevingslicht.

Weer andere slimme ledverlichting springt aan zodra zij schaduw signaleert. Het zogenaamde revolt house is met zonnepanelen uitgerust en volgt al draaiend de gunstigste hoek voor het opvangen van zonlicht.

Je kunt ook zelf aan de slag. Onder meer met nanotechnologie (doe een dna-test middels nanoporie) en fusion-energie. Voor de echte durfal is het zelfs mogelijk om met robotarmen een fusiereactor in elkaar te zetten. Bij de mensen van Fair Phone kun je ervaren hoeveel grondstoffen er nodig zijn voor de productie van een smartphone.

Duurzaam eten
Ook de inwendige mens kan flink investeren in duurzaamheid, bijvoorbeeld aan een duurzame drinkwaterbar. Op de eerste etage van het lab kun je je eigen ‘voedselafdruk’ meten, oftewel ontdekken hoe slecht jouw eetpatroon is voor de aarde. Een test waarvoor het cabaretduo Lebbis en Jansen is uitgenodigd. Dolf Jansen stapt meteen ook, letterlijk, in de koelkast van de toekomst.

En er zijn nog meer bekende Nederlanders in het lab. Zo wordt politicus Jan Pronk ontvangen door diskjockey Jan Douwe Kroeske, een van de initiatiefnemers achter het Llowlab-project.

Bekijk dit alles, en meer, in onderstaande slideshow. De organisaties achter het Llowlab zijn onder meer de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente en Technologiestichting STW.

Fotografie: Pixonstage

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business