Nieuws

De lekken en geruchten van IFA 2011

In Berlijn opent komende donderdag 1 september de grootste beurs van audiovisueel materiaal, IFA. In de aanloop naar het evenement is er al veel gelekt. Een overzicht.

Samsung
Door een onvoorzichtigheid weten we dat Samsung op IFA veel interessante mobiele apparaten gaat tonen. In essentie gaat het om nieuwe versies van de succesvolle Samsung Galaxy S II-smartphone en de nog zeldzame Galaxy Tab 8,9-tablet, nu uitgerust met LTE. Deze technologie staat zeker in onze contreien nog in haar kinderschoenen, maar is de gedoodverfde opvolger van 3G. Met andere woorden, nog sneller mobiel surfen. Verder zijn beide toestellen ook iets sneller gemaakt.

Maar daar stoppen de Samsung-aankondigingen niet. Het Koreaanse bedrijf dropte maandag een reeks nieuwe smartphones op basis van Bada, Samsung eigen besturingssysteem dat het naast Android gebruikt. En ten slotte, Samsung komt zijn eigen universele messaging-app om kosteloos berichtjes van het ene toestel naar het andere te sturen. Mooi meegenomen is dat ChatOn gesprekken tussen computergebruikers en eigenaars van iPhones en Android-apparaten mogelijk maakt.

[related_article id=”161563″]

HTC
Officieel is HTC niet echt aanwezig op IFA. Maar de weinig subtiele geruchtenmolen maakt duidelijk dat de Taiwanese smartphonebouwer naar alle waarschijnlijkheid enkele nieuwe telefoons op basis van Windows Phone 7 gaat presenteren op een apart event in London. Het is meer dan waarschijnlijk dat deze toestellen, waarvan eentje met een groot scherm, meteen Mango zal draaien. Deze update voor WP7 brengt nuttige nieuwe features, zoals multitasking, verdere integratie van sociale netwerken en ondersteuning voor het Nederlands.

Sharp
In Japan stelde Sharp vorige week de Aquos F5-familie voor. Spectaculair is de ultradunne bouw van deze led-tv’s (3,7 cm), die bovendien uitgerust zijn met een aparte draadloze digitale tuner en wifi. Op de stroomdraad na loopt er dus geen kabeltje naar deze televisies. Nu is het nog afwachten of de F5’s ook in Europa beschikbaar zullen zijn. Berichten daarover zijn ambigu; pas op IFA wordt het duidelijk.

Toshiba
Het is nog maar enkele dagen geleden dat Toshiba groen licht gaf voor de AT100-tablet. En nu zou het Japanse merk op IFA meteen al een andere tablet voorstellen. Aldus de Italiaanse pers, die verder weet dat de nieuweling extreem dun is, over een zeer snelle dualcoreprocessor beschikt en (uiteraard) Android draait. Maar is het een iPadkiller?

Acer
Een computermerk op IFA? Jawel, de beurs in Berlijn is al langer niet meer beperkt tot pure AV-toestellen. Acer gaat naar verluidt op IFA een “bijzondere laptop" voorstellen. Wij zetten ons geld op een ultrabook, de nieuwe categorie ultralichte laptops waar Intel zo’n liefhebber van is.

Asus
En als we toch aan het wedden zijn, hou dan zeker Asus in de gaten. Verwacht wordt dat ook zij een aantal ultrabooks gaan voorstellen. Daarnaast pronkt het merk met zijn populaire modulaire Android-tablets.

LG
In de voorbije maanden heeft LG al veel interessants voorgesteld. Op IFA zou het vooral draaien rond 3D.

Zo toont LG naar alle waarschijnlijkheid een 3D Game Convertor voor de Optimus 3D Speed, de eerste (maar niet langer de enige) smartphone met 3D-scherm. De software die LG nu toont, doet wat de naam belooft: games in 2D omzetten naar 3D. De 3D Game Convertor zou deel uitmaken van een software-update die eigenaars van een Optimus 3D later in het jaar ontvangen.

Op IFA toont LG ook twee stijlvolle 23 inch ledmonitors. De E91 valt vooral op vanwege zijn heel dunne schermrand en dikte van 0,72 cm. De D237IPS is dan weer een high-endmodel, uitgerust met een IPS-scherm en een 3D-modus.

Onze redactie is in Berlijn om je zo snel mogelijk in te lichten over wat er wordt getoond op de beurs. Live-verslaggeving van het belangrijkste nieuws lees je elke dag op ZDNet en fwdmagazine.be.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business