Nieuws

Maakt jailbreaken meer kapot dan je lief is?

Wie zijn favoriete gadget jailbreakt, loopt een grotere kans te worden besmet met malware, zegt beveiliger Kaspersky Labs op IFA 2011. De beveiliger geeft op de beurs een lezing over virusdreigingen in home entertainment.

De elektronicabeurs IFA in Berlijn staat vol huiskamerspeeltjes met internetfunctionaliteit. Autonavigatie, televisies, koelkasten, e-bookreaders, tablets en natuurlijk smartphones zijn dikwijls verbonden met het web en kunnen volgens virusanalist Christian Funk zorgen voor zowel een actieve als passieve besmettingsdreiging. “Een NAS of tablet kan figureren als een soort viruskluis”, zegt Funk. Als je bijvoorbeeld via je Honeycomb-tablet een Windows-virus binnenhaalt, zal je bij de volgende synchronisatie je Windows-pc besmetten.

Het overgrote deel van malware wordt dan ook nog altijd geschreven voor het Windows-platform, al begint daar langzamerhand verandering in te komen. Android, het populaire mobiele OS van Google, is inmiddels marktleider op de smartphonemarkt, wat het interessant maakt malware te schrijven voor dit platform.

[related_article id=”158662″]

Verdubbeling
In het afgelopen jaar is volgens Kaspersky het aantal unieke virussignaturen voor mobiele platforms verdubbeld naar ruim 3.500, waarbij Android de tweede plaats inneemt. De helft van de besmettingen is op Java gebaseerd, dat door Android en een groot aantal andere telefoonplatforms wordt ondersteund. Vaak gaat het hierbij om legale Android-applicaties die zijn gekaapt door criminelen, uitgerust met malware en opnieuw geüpload naar de Android Market.

“Android zal een gigantische rol spelen in de toekomst van gadgets in allerlei soorten en maten”, zegt Funk. Hij wijst daarbij op e-bookreaders als Nook, die een aangepaste Android-versie draaien en een actieve modding-scene hebben. En ook hybride tv’s hebben steeds vaker een aangepaste versie van het OS in huis.

 

De antivirusindustrie roept echter al jaren dat slimme telefoons het volgende doelwit worden van malwareschrijvers, en pas nu beginnen de cijfers dit te ondersteunen. Het kan dus nog wel even duren voor de eerste virussen hun weg vinden naar slimme televisies. “Besturingssystemen voor hybride tv’s zijn nog onvolwassen, dus we hebben geen idee hoe lang het zal duren”, geeft Funk toe. 

Eigenaren van gadgets met cloudfunctionaliteit zitten voorlopig nog dus wel even veilig, tenzij ze besluiten hun toestel te jailbreaken voor wat extra functionaliteit. “We zien bijvoorbeeld in de spelconsolemarkt dat apparaten met homebrewsoftware een stuk kwetsbaarder zijn voor exploitaanvallen”, zegt Funk. Hij wijst er daarbij op dat eigenaren van een PlayStation 360 of Wii steeds vaker online creditcardaankopen verrichten via hun toestel. Funk kan echter geen voorbeelden geven van daadwerkelijke aanvallen.

Voorlopig zijn Kaspersky’s waarschuwingen weinig onderbouwd, maar feit is wel dat steeds meer apparaten toegang hebben tot onlinebankieren. En waar het geld is te vinden, zijn ook de cybercriminelen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business