Nieuws

Wat zijn de voordelen van voip?

Waarom zou ik kiezen voor voip en wat heb ik ervoor nodig? We leggen het u uit.

1.) Wat is voip?
Bij voice-over-IP (voip) wordt stemgeluid omgezet en verstuurd in IP-pakketjes over het datanetwerk. Al is voip een vlag die vele ladingen dekt: het gaat over verschillende manieren van telefonie waarbij een deel of zelfs het volledige gesprek via het TCP/IP-protocol over een netwerk wordt verstuurd.

Dat kan zowel uw interne bedrijfsnetwerk als het internet of de backbone van uw telecomleverancier zijn. Als gebruiker merkt u niet of een telefoongesprek over klassieke telefonie dan wel via voip verloopt. Aan de geluidskwaliteit is in principe geen verschil te merken.

2.) Waarom zou ik kiezen voor voip?
Ondernemingen die vandaag voip gebruiken, kiezen dat vaak voor de mogelijkheden rond flexibiliteit. Een IP-telefoon kan overal in het netwerk worden gehangen en werkt meteen. De oproepen naar zijn of haar nummer worden naar het toestel doorverbonden.

Voip kan ook de gesprekskosten drukken tussen de verschillende bedrijfsvestigingen indien men beschikt over een WAN, een wide area network, voor de dataverbindingen.

Bovendien maakt IP-telefonie extra diensten mogelijk zoals integratie met applicaties. Helpdeskmedewerkers kunnen bijvoorbeeld automatisch een dossier van de oproeper voor zich krijgen, terwijl grote bedrijven de bedrijfsdirectory integreren met de IP-centrale, zodat medewerkers hun collega"s opzoeken en met één klik het nummer bellen.

3.) Wat heeft u nodig?
Voip steunt in feite op vier componenten: de IP-centrale, de netwerkswitches, de IP-telefoons en de gateway naar het telefoonnet. Een IP-centrale (eigenlijk een server) is slechts één component van de overstap en niet eens de duurste. Een IP-centrale kan overigens ook puur uit software bestaan.

U moet daarnaast beschikken over IP-telefoons of softphones op de pc, indien u gebruik wil maken van meer verfijnde toepassingen zoals de onlinetelefoongids of andere consultatiefuncties.

Als uw telefooncentrale maar een paar jaar oud is, is de kans groot dat hij kan worden uitgebreid met een IP-kaart. Die maakt het mogelijk om een aantal IP-telefoons aan te sluiten en zo geleidelijk over te schakelen, meestal een hybride oplossing genoemd.

4.) Levert voip een besparing op?
De componenten voor voip dalen wellicht verder in prijs. Een IP-telefoon kostte enkele jaren geleden minstens 300 euro. Nu heeft u gestandaardiseerde toestellen die een veelvoud goedkoper zijn. Toch blijft voip momenteel voor het mkb vaak duurder dan een traditionele telefooninfrastructuur, vooral als u over een bestaande infrastructuur (bekabeling) beschikt.

In een nieuw gebouw liggen de verhoudingen anders. U hoeft in dat geval slechts één stel kabels te leggen in plaats van twee. Daarom dat veel voipprojecten starten met de verhuizing naar een nieuw gebouw.

Een andere manier om de instapprijs van voip te verminderen is overstappen naar een facturering op basis van een vaste prijs per gebruiker per maand. Want in principe heeft een bedrijf geen lokale telefooncentrale meer nodig en kunnen IP-telefoons rechtstreeks communiceren met een centrale bij de telecomoperator.

Sommige kleinere bedrijven verkiezen die oplossing om zo de complexiteit van telefonie volledig uit handen te geven. Ze betalen dan een maandelijks bedrag per gebruiker.

5.) Bent u er klaar voor?
Soms zijn besparingen op het telecombudget de drijfveer om naar nieuwe telefonie over te schakelen. Andere bedrijven zien in een verhuizing of uitbreiding de aanleiding tot de installatie van nieuwe bekabeling, en willen niet meer in verouderde technologie investeren.

Want om de stap naar voip te zetten, moet het netwerk echt kwalitatief op orde zijn. Voip vereist dat de centrale knooppunten in het bedrijfsnet, de zogenaamde switches, in staat zijn om stemverkeer een vaste prioriteit te geven. Het Internet Protocol (IP) was oorspronkelijk niet bedoeld om spraakverkeer te transporteren en is daar eigenlijk minder geschikt voor.

Hieraan wordt een mouw gepast door de zogenoemde Quality of Service-functionaliteit (QoS) te activeren in het IP-netwerk, zodat spraakverkeer prioriteit krijgt op ander dataverkeer.

Alleen zo kunt u bellen met gegarandeerde kwaliteit. Idealiter zijn de switches ook uitgerust met power-over-ethernet, zodat IP-telefoons hun stroom rechtstreeks van het netwerk halen en geen poweradapter nodig hebben aan het toestel zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business