Beursverslagen en verslagen van sportwedstrijden zijn vaak volgens dezelfde structuur opgebouwd. Lopendebandwerk dus. En wie kan dat beter dan een computer? Het verslag van het derde kwartier van de American Football-wedstrijd tussen Wisconsin en U.N.L.V. van begin deze maand leest alsof het door een journalist is geschreven. In werkelijkheid had de software van het Amerikaanse […]

Advertentie

Beursverslagen en verslagen van sportwedstrijden zijn vaak volgens dezelfde structuur opgebouwd. Lopendebandwerk dus. En wie kan dat beter dan een computer?

Het verslag van het derde kwartier van de American Football-wedstrijd tussen Wisconsin en U.N.L.V. van begin deze maand leest alsof het door een journalist is geschreven. In werkelijkheid had de software van het Amerikaanse bedrijfje Narrative Science minder dan een minuut nodig om het stukje uit te werken.

Gekunsteld
Programmeurs experimenteren al jaren met software die artikels kan schrijven die niet te onderscheiden zijn van door mensenhanden geschreven stukken. Maar de resultaten kwamen vaak gekunsteld over of brachten geen variatie.

Enkele experts in talen en in artificiële intelligentie getuigen in de krant The New York Times dat het niveau van de teksten die de software van Narrative Science produceert, zeer hoog ligt en nauwelijks is te onderscheiden van door mensen geschreven artikels.

Narrative Science, dat pas vorig jaar werd opgericht maar wel kan terugvallen op meer dan tien jaar onderzoek, telt al een twintigtal klanten. Hun namen wil algemeen directeur Stuart Frankel niet  kwijt. Maar volgens The New York Times experimenteren enkele krantenuitgevers met de software voor de uitbreiding van hun lokale sport- en financiële verslaggeving.

Advertentie