Nieuws

Sigma slankt tv-decoder af

Digitale televisie lijkt nog ondenkbaar zonder een forse settopbox naast het tv-toestel. Maar als de schermen slanker worden, moet dat kastje toch ook op dieet, niet? 

Dat is de boodschap van fabrikant Sigma Designs. Het chipbedrijf wil een aantal nieuwe technologieën introduceren om alles draadloos en slank te maken.

We geven Sigma Designs geen ongelijk. In deze tijd van smart en connected televisies en randapparaten lijkt het tijdperk van de settopbox ten einde. Maar het zal nog geruime tijd duren voordat alle tv"s "connected" zijn. Tot dan zijn settopboxen de oplossing. Maar er moeten toch betere oplossingen bestaan dan die reusachtige kasten?

[related_article id=”158455″]

Discrete montage
Vooral als je tv aan de muur hangt, word je geconfronteerd met allerlei plaatsingsproblemen voor het kastje dat instaat voor de ontvangst van digitale televisie. Of je het nu onder, boven of naast de televisie op een schap installeert, het blijft lelijk en je eindigt met een spaghettiknoop aan kabels.

Om alles uit het zicht te plaatsen, kan je de hele handel achter de televisie of in een kast installeren, maar dan heb je een IR-transmitter nodig voor de bediening. En dat betekent nog meer kabels. De warmteafvoer is een bijkomend probleem bij zo"n inbouwproject. Toch sluit een plaatsing achter de televisie nauwer aan bij de designintentie van hedendaagse tv"s, aan de muur.

Homeplug
Sigma toont nu dat een settopbox achter de televisie wel degelijk op een eenvoudige manier geïnstalleerd kan worden. Een aantal technologieën maakt dat mogelijk: een afstandsbediening die met RF werkt (Z-Wave), een netwerkaansluiting via het stroomnet (HomePlug AV met ClearPath-technologie) in een compact (10 bij 9 bij 3 centimeter) en energiezuinig toestel. En met zuinig bedoelen we écht zuinig: het stroomverbruik zou nauwelijks 3 tot 4 watt bedragen, en in stand-by terugvallen tot amper 0,1 watt.

De oplossing van Sigma is bijna plug-and-play: in het stopcontact stoppen en aansluiten op de televisie, dat is alles wat erbij komt kijken.

Wat zit er precies in het wonderkastje dat Sigma voorstelt? In eerste plaats de SMP8670-mediaprocessor, die van Sigma Designs zelf komt. De chip draait Linux, Android en Windows CE, en doet dienst als het hart van een multiroomsettopbox en personal videorecorder. Hij dient ook als netwerkmediaspeler en kan zelfs videostreams van IP-beveiligingscamera"s tonen.
 

Sigma STB pcb


Op de website van Sigma vind je alle details, maar we geven alvast kort mee dat de chip overweg kan met heel wat formaten en codecs. HDMI- en SPDIF-uitgangen ontbreken uiteraard niet op het appel. De chip is daarnaast voorzien van de nodige veiligheidsprotocols, zodat contentproviders verzekerd zijn van de beveiliging van hun content. Sigma kan bijvoorbeeld perfect een CAM voor satellietontvangst integreren in de box.
 

Sigma STB Clearpath


Om het netwerkprobleem op te lossen gebruikt deze settopbox de CG2110-chip van HomePlug AV, die voorzien is van ClearPath-technologie. Powerline-oplossingen, dat wil zeggen netwerkverkeer en internet over het elektriciteitsnetwerk in huis, kennen we al geruime tijd, maar ze hebben problemen.

Vooral de doorvoersnelheden zijn immers afhankelijk van tal van externe factoren. Zo kunnen piekstroombeveiligingen, stekkerblokken, laders en zelfs spaarlampen ruis genereren op het stroomnet, wat de prestaties negatief beïnvloedt. Wie in een huis woont met een driefase-elektriciteitsnet kan op sommige plaatsen misschien zelfs niet eens een verbinding maken met het netwerk.

Aarding werkt mee
ClearPath zou op heel wat van die problemen een antwoord bieden. De traditionele HomePlug AV-technologie gebruikt de fasedraad (bruin, rood of zwart) en de neuterdraad (blauw). ClearPath gebruikt ook de aardingsdraad (geel-groen) en beslist zelf wat het beste werkt. Zo werkt ClearPath wel in een meerfasennet, en zou het een hogere betrouwbaarheid en betere prestaties garanderen, ook via stekkerblokken of in de aanwezigheid van andere stoorzenders.

Sigma beweert dat je met ClearPath op 87 procent van je stopcontacten een doorvoersnelheid van 30 Mbps haalt, terwijl dat met concurrerende oplossingen beperkt blijft tot de helft van je stopcontacten. Bijkomend pluspunt: ClearPath is compatibel met gewone HomePlug AV-producten.
 

Z-wave merken

Tot slot de afstandsbediening. Daarvoor gebruikt Sigma de Z-Wave-technologie. Die biedt de klassieke voordelen van een RF-afstandsbediening (je hoeft niet te richten en het bereik is veel groter dan bij IR), maar rekent af met de nadelen, in het bijzonder de gevoeligheid voor wifistoringen.

Z-Wave heeft meer dan zeshonderd gecertificeerde apparaten in heel wat gebruiksgebieden: verlichting, verwarming, airco, babymonitors – noem maar op. Tel daar nog bij dat de processor in de box van Sigma ook bruikbaar is voor home automation (alleen de software moet toegevoegd worden) en het wordt meteen duidelijk dat de box je televisie ook om kan toveren in een groot centraal besturingsscherm voor domoticatoepassingen. 

Alleen voor IPTV
De nieuwe Sigma-box is specifiek ontworpen voor IPTV-oplossingen, en er zijn geen plannen voor een DVB-C-versie. Maar geen nood: er zijn tussenoplossingen mogelijk. Als de DVB-C-settopbox een videostream via het netwerk kan aanbieden, dan kan deze kleine settopbox van Sigma die perfect oppikken.

Sigma lanceerde de box op IBC en biedt de nieuwe technologie aan voor serviceproviders en OEM-fabrikanten, die ze zelf in hun toekomstige oplossingen kunnen integreren. Hopelijk een voorbode voor wat we kunnen verwachten van de volgende generatie settopboxen voor thuisgebruik.

Wie meer te weten wil komen, kan hier kijken (wel registratie vereist).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business