Nieuws

CERN ontdekt deeltje dat sneller is dan licht

Wetenschappers in Zwitserland hebben deeltjes snelheden laten afleggen die boven de lichtsnelheid liggen. Als hun ontdekking klopt, ondermijnt dat de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Die ging ervan uit dat niets sneller kan reizen dan het licht.

De wetenschappers van het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève zijn verbaasd over hun eigen metingen. "Het gevoel dat de meeste mensen hebben is dat dit niet kan kloppen, dat dit niet waar kan zijn", vertelt James Gillies, woordvoerder van het CERN, aan persagentschap AP.

Metingen moeten bevestigd worden
De verblufte wetenschappers hebben collega"s in Japan en de Verenigde Staten gevraagd hun metingen onafhankelijk te verifiëren of theorieën aan te dragen die de gemeten snelheden kunnen verklaren. Tot die tijd durven ze niet te spreken van een ontdekking.

"Als het waar is, zou dit zo"n sensationele ontdekking zijn dat men er uiterst zorgvuldig mee moet omgaan", zegt John Ellis, een theoretisch natuurkundige van het CERN die niet bij het onderzoek betrokken is.

E=mc²
Volgens de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein kan niets zich sneller voortbewegen dan het licht. Zijn beroemde E=mc²-vergelijking staat voor energie is gelijk aan de massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat.

De snelheden werden waargenomen in een straal neutrino"s die vanuit de deeltjesversneller in Genève op een laboratorium in Italië, 730 kilometer verderop, werd afgevuurd. De neutrino"s zouden hierbij zestig nanoseconden sneller zijn gegaan dan de lichtsnelheid van ongeveer driehonderdduizend kilometer per seconde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business