Nieuws

Maak een mediacenter van je pc

Computers vervullen steeds meer de rol van mediacenter, maar vaak laat de bediening op afstand te wensen over. We gaan op zoek naar oplossingen.

Sinds de lancering van Windows Media Center zijn er een hele hoop andere programma’s verschenen die van je computer een multimediaportaal maken. Een televisiescherm is dan ook aangenamer om naar te kijken dan een computermonitor. Tegenwoordig kunnen computers heel compact worden gebouwd en toch genoeg rekenkracht hebben om als mediaspeler te dienen.

De stap om een kleine tweede computer bij je televisie te plaatsen wordt daardoor steeds interessanter. Alleen wil je natuurlijk niet met muis en toetsenbord op de bank gaan zitten. Deze afstandsbedieningen kunnen een goed alternatief zijn.

Muisvervanger logitech.com
Op een vlakke ondergrond is een muis de meest aangewezen bediening voor een computer. Dat is niet zo als je op de bank zit. Om te voorkomen dat je een klein tafeltje moet bijschuiven om je mediacenter te bedienen, zijn er afstandsbedieningen met geïntegreerde muis.

De bekendste is de Logitech diNovo Mini (119 euro). Deze afstandsbediening is niet groter dan een smartphone, maar je kunt er je mediacenter volledig mee bedienen. Omdat Logitech gebruikmaakt van bluetooth, hoeft je mediacenter zelfs niet in dezelfde ruimte te staan. Het signaal reikt tot negen meter, voldoende voor een grote leefruimte.

Onder de beschermklep vinden we naast een volledig toetsenbord een tiental sneltoetsen om te pauzeren, het volume te wijzigen of door te spoelen. De grootste troef is het kleine schijfje boven de Enter-toets dat dienst doet als touchpad of vierpuntdruktoets. De afstandsbediening heeft twee standen: de cursormodus en de mediabedieningsmodus.

De eerste stand is een variant op de muis en het toetsenbord. Bij de mediabediening kleuren de toetsen groen, en focust de bediening zich specifiek op multimedia. Hoewel de diNovo Mini op bluetooth werkt, gaat de lithiumbatterij ongeveer een maand mee.

Trackball versus touchpadglidetv.com en lenovo.com
Om je mediacenter goed te kunnen bedienen vanuit de luie stoel, zijn er verschillende mogelijkheden. De twee meest voorkomende manieren zijn de trackball en het touchpad. Bij die eerste rol je een bal, en het muispijltje beweegt in de aangegeven richting. Heel handig om snel van links naar rechts te bewegen, maar sommige trackballs rollen net iets te snel om precies te zijn.

Zo is er de Lenovo N5901 (49,95 euro), een miniatuurtoetsenbord zoals de Logitech diNovo Mini, maar dan uitgerust met een trackball. Bovenaan vinden we de linker- en rechtermuisknop terug. Jammer dat er geen scrolwiel te vinden is, want scrollen met een trackball alleen ligt niet voor de hand.

Het toetsenbord werkt goed, maar de toetsen zijn te vlak om vlot te typen. Het toetsenbord is bovendien niet verlicht, toch wel een must op een filmavond waarbij de ruimte meestal wordt verduisterd.

De GlideTV Navigator (129 euro) is totaal anders. Hier is geen trackball of toetsenbord te vinden, maar wel een touchpad. Het toestel lijkt wel wat op een afgeronde steen die goed in de hand ligt. Eromheen staan enkele sneltoetsen, zoals pauzeren en de volumeknoppen.

De cursor beweeg je via het midden van de touchpad. Uiterst rechts en onderaan kun je met een sleepbeweging eenvoudig scrollen door webpagina’s. Een pluspunt als je van plan bent de webbrowser te gebruiken, maar voor een mediacenter is het ietwat overbodig. De meegeleverde software installeert een hele hoop sneltoetsen die met een druk op de knop op het scherm verschijnen.

Zo kun je veel functies op een efficiënte manier in de afstandsbediening verwerken. Alleen het softwarematige toetsenbord is amper bruikbaar. Het duurt veel langer om een woord te typen met de GlideTV Navigator dan met de Lenovo N5901. De GlideTV Navigator heeft een laadstation via USB.

Functionele afstandsbedieningwww.logitech.com/nl-nl/remotes/universal-remotes
Naast al die combinaties van toetsenbord, trackpad of touchpad, is er natuurlijk nog steeds de klassieke afstandsbediening. Het is niet gemaakt om in Windows te werken, maar bij speciale mediacentersoftware is het vaak wel handig. Logitechs Harmony-reeks is een lijn van universele afstandsbedieningen die infraroodcommando’s aanleren uit een onlinedatabase van codes.

Elke Harmony heeft een USB-aansluiting waarmee je via specifieke software allerlei apparaten kunt programmeren. Afhankelijk van het type afstandsbediening kun je tot vijftien toestellen instellen. De meeste mediacentersoftware wordt ondersteund door Logitech, waardoor je de vierpuntdruktoets kunt gebruiken, net als de speel- en volumeknoppen.

Enige vereiste is een infraroodontvanger. Heb je die niet, dan kun je er een kopen in de vorm van een USB-stick vanaf 30 euro. De goedkoopste afstandsbediening van Logitech, de Harmony 200 (19,99 euro), kan drie toestellen bedienen. Daarnaast is er nog een karrenvracht aan producenten van universele afstandsbedieningen.

Ga vooral na of je mediacentersoftware wordt ondersteund. Vraag eventueel om een inruilgarantie mocht er daar geen duidelijkheid over bestaan.

Overal infraroodwww.marmitek.com
Afstandsbedieningen werken meestal via infrarood, met als gevolg dat je je zapper naar het toestel moet richten om het te kunnen bedienen. Een probleem als je je toestellen liever in een kast of in een andere ruimte plaatst. Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig.

De IR Control 8 (99,95 euro) van Marmitek is een infrarood-verlengkit waarmee je tot acht toestellen met infraroodbediening kunt bedienen, zelfs als ze niet zichtbaar zijn. Dat gebeurt dankzij een klein oogje dat je op een bereikbare plaats hangt. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact. Handig als je computer nogal luidruchtig is.

Heb je maar een of twee toestellen die je wilt wegwerken en zie je de installatie niet zitten, dan heeft Marmitek ook draadloze oplossingen om infraroodsignalen door te sturen. Hou er wel rekening mee dat de zender dan een stuk groter wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business