Nieuws

VIA klaagt Apple aan voor patentschending

De Taiwanese Chipmaker VIA Technologies klaagt Apple aan in de VS. Het gaat om een zoveelste geval van patentschending.

Apple schendt volgens VIA drie Amerikaanse patenten. Het gaat om patent 6253312, 6253311 en  6754810. Alle drie hebben ze betrekking om de efficiëntie waarmee data in en rond de microprocessor wordt verstuurd of geladen. De klacht wordt ingediend in de VS bij de Internationale Handelscommissie (ITC) en de rechtbank van Delaware.

De klacht richt zich volgens The Register op de iPad, iPad 2, de CDMA-versie van de iPhone 4, de iPod Touch van de vierde generatie en de 2e generatie van Apple TV. Volgens de site eist VIA dat Apple de producten niet langer importeert of produceert in de VS.

[related_article id=”158256″]

Soap
De klacht is het meest recente voorbeeld van een kleine oorlog tussen verschillende technologiebedrijven, met Apple als centrale speler. Apple klaagt concurrenten zoals Samsung en HTC aan voor patentschending. Omgekeerd worden er tegen Apple de laatste tijd ook regelmatig zaken aangespannen voor patentschending: onder meer HTC en nu dus VIA doen dat.

In praktijk wordt er zelden een product verboden of van de markt gehaald. Al is Apple daar deze zomer wel in geslaagd door de Galaxy Tab in Duitsland en de Galaxy S, SII en Ace in Nederland te verbieden. Meestal wordt er een schikking getroffen waarbij de overtreder licentiegeld betaald aan de patenthouder.

Soms lanceert de tegenpartij ook zelf een claim voor patentschending, in zo’n gevallen wordt vaak afgesproken dat beide partijen elkaars patenten mogen gebruiken. Kort samengevat gaat het dus om een – niet eens nieuwe – manier om inkomsten te genereren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business