Nieuws

Laptop of netbook?

Als je een mobiele computer wilt kopen, wanneer moet je dan kiezen voor een laptop, wanneer voor een netbook (minilaptop) en wanneer voor een zogenaamde desktopvervanger? En waar moet je dan op letten? We nemen alle categorieën voor je door.

De netbook: net niet
Onaardige technologiejournalisten beschouwen de netbook als het wegwerpscheermes van de IT-wereld. Nu, als we heel eerlijk zijn: de grootste verdienste van de minilaptop is dat hij bijna niets kost.

Voor een prikje – soms 200, maar meestal 250 tot 300 euro – krijg je een klein scherm van 10 tot 12 inch, een weinig krachtige Atom-processor, een afgezwakte Windowsversie en een toetsenbord dat je RSI kan bezorgen. Dat zijn veel nadelen.

[related_article id=”161563″]

Aan de andere kant heb je voor een ongelooflijk zachte prijs een machientje dat perfect geschikt is om te mailen, internetten en wat tekstjes te tikken. Geen man overboord als er dan iets misgaat.

Er zijn heel wat netbooks op de markt, maar ik heb een zwak voor de HP Mini-reeks, die over het algemeen iets duurder maar wel goed afgewerkt is en vooral een goed toetsenbord heeft. Ook het overwegen waard: de Acer Aspire One D260 en de Asus Eee 1015.

Perfect voor: studenten met weinig centen en eisen, en sofaridders die alleen af en toe snel hun mail willen checken.

Laptops: kleine krachtpatsers
Deze laptops lijken misschien op netbooks, toch zijn het heel andere toestellen. Het klopt dat ze vaak beschikken over een beperkte schermgrootte – denk 11 tot 13 inch – maar de motor die ze aandrijft, is veel krachtiger, de batterij gaat langer mee en ook de andere onderdelen zijn van betere kwaliteit.

Ze zijn ook heel licht, vaak dankzij allerlei spitstechnologische materialen en productiemethodes. En wie spitstechnologie zegt, zegt ook duur. Of toch vergeleken met hun minder krachtige broers van daarnet.

De absolute meesters van dit segment heten Apple en Sony. Niet toevallig de twee merken die immens veel aandacht besteden aan design, wat niet alleen een mooie smoel betekent. Beide zijn zeer kritisch als het aankomt op materialengebruik en echt nuttige snufjes.

Bij Apple heb je de MacBook Air (11 en 13 inch, vanaf 979 euro) en de 13 inchversie van de MacBook Pro (vanaf 1.199 euro), waarbij het grote verschil vooral schuilt in de processor en opslag. Sony van zijn kant heeft drie laptopreeksen die in deze categorie passen: de Y-familie (vanaf 749 euro), de S-series (vanaf 850 euro) en de Z-reeks (vanaf 1.800 euro). Y en S hebben een scherm van respectievelijk 11,6 en 13,3 inch.

De Z-reeks is hors categorie: een zeer lichte 13 inchnotebook met een stevige Core i5-of zelfs i7-processor. Ook de moeite: de Acer TravelMate TimelineX (vanaf 629 euro).

Perfect voor: hypermobiele pendelaars. En wat de duurdere modellen betreft, denken we dan eerder aan de forenzende zakenman op de Eurostar.

Desktopvervangers: dure reuzen
Helemaal aan het andere uiteinde van het spectrum vertoeven andere monsters. Niet dat ze lelijk zijn of zo, maar eigenlijk zijn het bijna desktopcomputers in notebookverpakking. Deze laptops met hun gigantisch 16- tot 18-inchscherm, stevige portie hardware en forse batterij-indicator beginnen al rood te pinken als je er maar aan denkt om de stekker uit het stopcontact te trekken.

Oké, dat is een beetje overdreven, maar als je ze zwaar belast, zullen ze het niet veel langer dan een uur uitzingen. Positief is wel dat deze laptops bijzonder krachtig zijn en hun groot scherm van pas komt voor video- of fotobewerking, of gewoon filmpjes kijken. Doorgaans hebben ze ook een volledig toetsenbord, inclusief numerieke toetsen.

Dit soort laptops vind je al vanaf 599 euro. De Dell 17R, HP DV7-1130sb en Acer Aspire 7750G kunnen ons overtuigen.

Ben je bereid om de vriendelijke meneer in de laptopwinkel nog meer euro’s te overhandigen, dan krijg je een beter scherm, een krachtigere processor, blu-raydrive en een sterkere grafische kaart. Denk aan de Apple MacBook Pro 17 inch (2.499 euro) of Packard Bell EasyNote LS44 (899 euro).

Perfect voor: jou, als je aardig wat uren achter de laptop zal doorbrengen en daarbij niet op een piepklein scherm wilt turen. De grootste afstand die je met dit toestel zal afleggen, is van je bureau naar de woonkamer (en terug).

Gamemonsters: logge speelvogels
Iedereen die beweert dat laptops en gaming niet samengaan, mag nu de kamer verlaten. Er bestaan wel degelijk machines met voldoende kracht om de nieuwste games op een spectaculaire wijze te tonen. In 1080p, meneer. Toegegeven, deze gamemonsters zijn zo groot en log dat ze alleen mobiel worden als je ze aan de trekhaak van een auto hangt.

Een gaming-notebook heeft per definitie een groot scherm en zeker een Intel Core i7-processor, 8 GB en zelfs twee harde schijven of SSD’s. En niet te vergeten: een zeer krachtige, aparte grafische kaart en een degelijke ingebouwde luidsprekerset. Voor de echte topmodellen ben je gemakkelijk meer dan 1.500 euro kwijt – en er zijn zelfs toestellen die met opties ver over de 2.000 euro gaan.

Interessante monsternotebooks zijn de Aspire Ethos (vanaf 1.899 euro) met afneembare touchpad, de HP Envy 17 (vanaf 1.999 euro), de Toshiba Qosmio X500 (vanaf 2.000 euro) en de 5.4 kg wegende Dell Alienware M18x (vanaf 1.999 euro).

Perfect voor: gamers die liever goed ‘uitgerust’ naar een LAN-party vertrekken dan het komende jaar op vakantie gaan.

Middenmoters: dertien in een dozijn
Heb je geen bijzondere eisen, dan kom je al gauw uit op een laptop met een scherm van een 14 of 15 inch. Daar is overigens niks mis mee. Dit formaat is weliswaar een compromis, maar wel een dat meer voor- dan nadelen biedt.

Dergelijke laptops zijn relatief licht (2 tot 2,5 kg), vrij krachtig, zowel mobiel als vast te gebruiken, en vrij betaalbaar ook. Het uiteindelijke prijskaartje hangt natuurlijk af van de hardware in de behuizing. Daarom ook variëren de prijzen tussen 399 en 1.600 euro.

Dit segment is zeer concurrerend, wat betekent dat alle merken op elkaars hielen zitten qua prijs en dat je bijna altijd wel waar voor je geld krijgt. Mijn advies is toch net iets meer uit te geven dan het absolute minimum.

Budgetteer minstens 500 tot 600 euro, vermijd oudere processors (dus minstens een Intel Core i3, en liefst Core i5), selecteer op meer dan 4 GB geheugen, en probeer vooraf het scherm en toetsenbord uit. En pols in je omgeving naar eventuele horrorverhalen over ondersteuning en garanties. Blijf ook weg van merken en winkels met twijfelachtige reputatie.

Concrete machines aanraden in dit segment is iets moeilijker, omdat er zoveel toestellen zijn. Goed om te weten is dat elk merk z’n eigen accenten legt. Het kan dus heel goed zijn dat merk X net iets beter bij jou past dan merk Y.

Sony bijvoorbeeld legt sterk de nadruk op slim design, terwijl merken als Packard-Bell en Toshiba een evenwicht zoeken tussen eigenschappen en prijs. Acer, Dell en HP pochen met bouwkwaliteit en prestaties. Apple is dan weer het merk dat de gebruiker wil verlossen van bijkomstigheden.

Perfect voor: bijna iedereen.

Special forces
Er zijn altijd van die laptops die zich in geen enkel hokje laten duwen. Zoals exemplaren die tegen een behoorlijke stoot kunnen, bijvoorbeeld. De koning van de rugged notebooks heet Panasonic met zijn Toughbooks. De stevigste Toughbook kan mee in de oorlog; letterlijk zelfs, want hij wordt ingezet door het Amerikaanse leger. De prijs van deze jongens ligt ergens (ver) ten noorden van 2.000 euro.

Perfect voor: Captain America en GI Joe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business