Nieuws

Hoe je een mobiel toestel kiest

Je weet hoe laat het is als je bedenkt dat een relatief goedkope smartphone evenveel of zelfs meer rekenkracht heeft dan een peperdure desktopcomputer tien jaar geleden. Ga je op jacht naar de mobiele oplossing die bij jouw levensstijl past, laat je dan leiden door de juiste argumenten.

En besef dat pure power niet langer het belangrijkste criterium is. Gewoon omdat de meeste laptops, smartphones en tablets het op overschot hebben. Welke eigenschappen zijn dan wel belangrijk?

1. Gewicht
Hoe meer je het toestel in kwestie moet verplaatsen, hoe meer het gewicht een rol speelt. Het klinkt bijna absurd, maar zelfs enkele honderden grammen kunnen te veel zijn. Een tablet van 700 of een van 400, dat merk je echt wel als je het ding altijd in de hand houdt.

[related_article id=”161563″]

Niet alleen het gewicht van het toestel zelf is van belang trouwens. Want wat heb je aan een vederlichte laptop als de bijhorende adapter evenveel als een baksteen weegt?

2. Afmetingen
Een laptop met 17 inchscherm kan misschien even krachtig zijn als een desktop-pc (en ongeveer evenveel wegen), hij is vooral ook verdomd groot. Je zult er een ruimere rugzak voor moeten aanschaffen.

3. Batterijduur
Het is bijna zwarte magie, die éne treinwagon vinden waar je je laptop kan opladen. Zelfs in onze hypermobiele samenleving kan het soms een tijdje duren voordat een stopcontact je pad kruist. Een tip: vergeet het maar dat je laptop het op één batterijlading zolang volhoudt als officieel staat aangegeven. Een beetje intensief gebruik kan immers de autonomie met 20 tot 50 procent verminderen.

4. Schermgrootte
We schrijven schermgrootte, maar eigenlijk moeten we er meteen ‘resolutie’ aan toevoegen. De twee zijn nu eenmaal innig verwant. Meestal – maar niet altijd – zal een groter scherm een hogere resolutie tonen. Hogere resoluties zijn doorgaans beter, omdat je dan een groter bureaublad hebt om zaken op te tonen.

Maar het moet wel comfortabel blijven. Zo zijn sommige mensen helemaal niet te vinden voor 15 inchlaptops die 1.920 x 1.080 tonen, dat vinden ze te klein.

5. Toetsenbord
Wel veel tekst invoeren of niet? Een cruciale vraag die je naargelang het antwoord meteen richting laptop of smartphone met toetsenbord stuwt.

6. Connectiviteit
Hier moet je zelfs niet aan twijfelen: wifi is op alle mobiele toestellen aanwezig, bluetooth tekent doorgaans ook present. De vraag die je jezelf moet stellen is: wil je echt altijd online? Of anders gezegd: heb je 3G nodig? Terwijl je bezig bent, kijk ook eens in je portefeuille en vraag jezelf af: wil ik er voor betalen?

7. Uiterlijk
Oké, niet iedereen laat zich leiden door looks. Maar in tegenstelling tot een desktop-pc die ergens in een donkere kamer zit te ronken, draag je een mobiel toestel met je mee. Je wordt er dus mee gezien. Denk daar aan wanneer je gaat voor die knalrode laptop met schreeuwerig logo van een Italiaanse automerk op de motorkap. Zeker als hij “vroemvroem” doet terwijl hij opstart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business