Nieuws

Mobiel Linuxplatform Tizen vervangt MeeGo

De Linux Foundation dumpt MeeGo en gaat een nieuw mobiel openbronbesturingssysteem onder de naam Tizen ontwikkelen. Intel en Samsung steunen het project.

Het gaat om een platform dat wordt aangekondigd door de Linux Foundation en de LiMo Foundation. Samen maken ze een mobiel besturingssysteem bedoeld voor smarpthones, tablets, tv’s, minilaptops en andere toepassingen, bijvoorbeeld in moderne auto"s.

De bedoeling is dat Tizen in het eerste kwartaal van 2012 af is. Midden volgend jaar kunnen de eerste toestellen verschijnen. Het platform zal ook een HTML 5-omgeving toevoegen waar applicaties in komen. Die moeten los van het soort toestel beschikbaar zijn.

Vervanger voor MeeGo
Tizen vervangt meteen MeeGo, het Linuxplatform dat Intel en Nokia anderhalf jaar geleden voorstelden als fusie van Moblin en Maemo. Dat platform kwam echter nooit van grond. De vraag is dan ook of dit een opvolger wel lukt.

De belangrijkste ondersteuners van Tizen zijn Intel en Samsung. Die laatste heeft momenteel al een aantal populaire smartphones met Google Android op de markt, maar volgens sommige media zou het bedrijf meer afstand willen nemen van dat besturingssysteem. Al wordt er nergens gesproken van een stopzetting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business