Nieuws

Dell 17R

Naast deze Dell kijken is moeilijk, met dank aan de glanzende zwarte afwerking. Op zich is daar niets mis mee, maar het maakt hem wel nogal vingerafdrukgevoelig.

Als je de Dell openklapt, valt meteen het verzonken toetsenbord op. Visueel geeft dat een mooi effect, want de bovenkant van de toetsen bevindt zich ongeveer op dezelfde hoogte als de behuizing daaromheen. Bovendien tikt de Dell relatief goed. Al blijft de Caps Lock-knop tijdens onze test soms plakken. Maar goed, dat zal wel een schoonheidsfoutje van mijn testtoestel zijn. Verder is de 17R naar goede Dell-traditie uitstekend afgewerkt.

De Performance Index van Windows 7 is 4,7. Bar slecht, zou je denken, maar net zoals bij een aantal andere machines in deze test is dat vooral te wijten aan de ‘gewone’ grafische prestaties. Daarmee bedoel ik dus alles wat niet op 3D vertrouwt, zoals het tonen van programmavensters.

Eigenlijk beschikt de 17R over een krachtige Intel Core i5-processor die zijn mannetje zeer goed kan staan. In de meeste tests komt deze Dell zelfs als een van de beste naar voren. Dat geldt zeker voor de 3D-prestaties, die meer dan behoorlijk zijn voor een machine van deze klasse. Bovendien vind ik dat de Dell best wel een mooi geluid produceert, dus ook voor het bekijken van multimedia en zelfs een beetje gaming is het een geschikte machine.

De 17R is niet de enige notebook die een enorme kloof kent tussen de batterijduur bij licht gebruik (zoals het lezen van webpagina’s) en het zwaardere werk (zoals het encoderen van een dvd). Als je de 17R voor die lichte taken gebruikt, gaat de batterij een zeer behoorlijke 3 uur en 50 minuten mee. Belast de laptop zwaar, en je eindigt al na 1 uur en 10 minuten zonder stroom.

Als puntje bij paaltje komt, is de Dell mijn favoriete laptop in deze test. Op bijna alle vlakken nestelt hij zich in de top drie. De 17R danst heel innig met de Acer, die eveneens heel straf is, terwijl de vergelijkbare HP hen allebei op de hielen zit. Misschien dat ik, als ik meer zou willen gamen of een USB 3.0-schijf had, voor de Acer 7750 G zou kiezen.

Maar alles in overweging genomen, inclusief de prijs, geniet de Dell 17R mijn voorkeur.

Dell 17R
Prijs: 653 euro (september 2011)

PRO: Krachtig
CONTRA: Glanzende afwerking

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business