Nieuws

Review: Forza Motorsport 4

Forza Motorsport 4 is zonder enige twijfel de beste en volledigste race- en autogame ooit voor de Xbox 360.

Plezier op maat

Wat krijg je als je de mooiste wagens en spannendste racecircuits ter wereld in de meest gedetailleerde en uitgebreidste racegame ooit stopt? Forza Motorsport 4, natuurlijk. Geen autoliefhebber met een Xbox 360 die niet minstens een exemplaar van Microsofts racereeks Forza Motorsport in de garage heeft staan. En is dat toch het geval, dan heb je nu geen enkel excuus meer. Dit is de beste Forza-game tot nog toe en zoals kenners weten zegt dat heel wat. Forza Motorsport 4 is de grootste en meest ambitieuze aflevering in de serie tot nu toe. Meer dan vijfhonderd opwindende wagens van meer dan tachtig fabrikanten staan klaar om onder je deskundig stuurgedrag door de meest bejubelde bochten ter wereld geleid te worden. Van Ford tot Bugatti, van Citroën tot McLaren, van Honda tot Jaguar. Kortom, je neemt plaats in de krachtige bolides zoals die je op de autosnelweg wel eens voorbijflitsen tot de zeldzame paradepaardjes die je enkel in de stal van oliesjeiks en Hollywood-sterren verwacht.
Het maakt daarbij geen enkele pk uit of je nu een doorgewinterde veteraan bent of een groentje in het racegenre dat nog maar net zijn eerste virtuele kilometers op de teller heeft gezet. Forza Motorsport 4 biedt plezier en uitdaging voor iedereen, op elk denkbaar niveau, met dank aan een resem stuurhulpmiddelen die op elk moment in- en uitgeschakeld of naar uw persoonlijke voorkeur en vaardigheid aangepast kunnen worden. Dit maakt deze game tot een van die zeldzame racers die u op een heel intuïtieve manier aansporen om er alsmaar beter in te worden. Tot je dat ene punt bereikt dat je op de hoogst mogelijke realismegraad telkens weer een seconde van je beste rondetijd afhaalt.

Laagvliegers gesignaleerd

En wat die ronden betreft, is variatie troef in Forza Motorsport 4. In de World Tour-modus doe je ’s werelds beroemdste en beste racecircuits aan. Denk daarbij aan de Hockenheim-ring of het verraderlijke mooie asfaltparcours in de Zwitserse bergen en het Californische Maple Valley. Elke track laat zich in verschillende varianten afwerken. De races zelf mag je in deze game veel breder zien dan het traditionele sprintjes trekken met als enige doel voor je rivalen over de finish scheuren. Autocrosswedstrijden, races tegen de klok, allerlei uitdagingen op niets minder dan het bekende en beruchte testcircuit van Top Gear, kortom elk type racer vindt hier een hogesnelheidservaring naar zijn smaak.
Voor de competitiever ingestelde racer die enige rivaliteit niet schuwt, zijn er de continu up-to-date gehouden uitdagingen en online racewedstrijden waar maar liefst zestien spelers op een track om de overwinning kunnen strijden. Forza Motorsport 4 is goed voor honderden uren spelplezier in je eentje, maar tegelijk ook een van de games met de meeste sociale opties in het genre. Met Create a Car Club kun je zich met een groep gelijkgezinde racers, tuners en lakwerkspecialisten omringen. Laat zij die daar het beste in zijn de beste afstelling voor elke wagen op elke track uitwerken. Laat de artiesten er de mooiste bolide van de online racewereld van maken en zet er dan je beste piloten in om die van andere clubs tot alsmaar kleiner stipjes in je achteruitkijkspiegel te reduceren.

Top Gear

Wie even pauze wil nemen van het racen, kan zich trouwens ook altijd vergapen aan de pracht en praal van het nieuwe wagenassortiment in de gloednieuwe Autovista-modus. Wandel rond en neem plaats in fantastisch nagebouwde wagens zoals de Ferrari 458 Italia, geniet van het gebrul van de Bugatti Veyron of rust even uit in de cockpit van een F1-wagen terwijl niemand minder dan Top Gear-presentator Jeremy Clarkson je op zijn typisch laconieke manier langs de feitjes van de wagen gidst. Die samenwerking met het populairste autoprogramma ooit gaat overigens verder dan die commentaar van Clarkson of de aanwezigheid van het Dunsfold Aerodrome-testtrack. Zo zal het herbekijken van uw laatste race daar vanuit precies dezelfde camerahoeken over je scherm uitgesmeerd worden en duikt Top Gear ‘Car Football’ op in de World Tour Mode. Ook leuk: de Top Gear Studio is een vast onderdeel van de Autovista met alle herkenbare elementen van de tv-show, zoals de posters van de Stig, de vernielde Toyota Hilux en Jeremy’s Fiat-politiewagen.
Realisme en toegankelijkheid worden in Forza Motorsport 4 moeiteloos samengebracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ondersteuning van de bewegingsregisterende Kinect-camera? Die laat je niet alleen controllerloos door de bochten vlammen, dankzij headtracking bochten beter inschatten en via spraakcommando’s door de menu’s navigeren, maar ook je wagenpark al rondwandelend bewonderen zodat plaatsnemen in je zopas verdiende superwagen precies aanvoelt als the real deal. Forza Motorsport 4 zet een nieuwe visuele standaard voor het racegenre. Met dramatische camera-effecten en een uitgekiende belichting die niet zouden misstaan in de ambitieuzere Hollywood-productie. De wisselende weersomstandigheden, racen op elk moment van de dag of nacht en zelfs de temperatuur heeft naast een cosmetische impact ook zijn effect op de wegligging van elke wagen. Zoals gezegd, zijn dat er vele honderden en de drang om er alsmaar meer te verzamelen, garandeert dat deze raceparel terecht maandenlang rondjes zal draaien in je Xbox 360-console.

[related_article id=”161452″]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business