Nieuws

Harde schijven duurder door watersnood Thailand

De aanhoudende overstromingen in Thailand, de op een na grootste exporteur van harde schijven ter wereld, jagen de prijzen de hoogte in.

De watersnood in Thailand treft groot en klein. Zowel de leveranciers van onderdelen als de grootmachten Western Digital en Seagate moeten hun productievooruitzichten bijstellen. Volgens nieuwsdienst Reuters is dertig procent van de productie bedreigd en zullen de gevolgen voelbaar zijn tot en met het eerste kwartaal van 2012.

Een kwart van de assemblagefabrieken voor harde schijven wereldwijd ligt in Thailand. De grootste exporteur is China.

[related_article id=”152275″]

Webwinkels rekenen door
Een analyse van enkele populaire modellen in de webwinkel-prijsvergelijker van de technologiesite Tweakers toont aan dat de prijzen in enkele weken tijd enorm gestegen zijn. Zo betaalde je voor het 2 TB Ecogreen-model van Samsung eind augustus gemiddeld nog 69 euro en nu 113 euro. Dat is een stijging van 74 procent.

Genoemde schijf van Samsung, de populairste in Tweakers’ Pricewatch, is geen uitzondering. De tegenhanger van Western Digital steeg zelfs met 91 procent in dezelfde tijdspanne. Tweakers merkt ook op dat de prijzen tussen de webwinkels onderling sterk zijn gestegen.

Tekort voor de kerst
De meeste pc-fabrikanten hebben een voorraad opgebouwd waarmee ze ongeveer zes weken verder kunnen. Zij zullen dus rond eind november, begin december met een tekort geconfronteerd worden als de toestand in Thailand zich niet stabiliseert. Daar komt nog bij dat de verkoop tijdens de eindejaarsperiode traditioneel hoger ligt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business