‘Hackers stoorden Amerikaanse satellieten’

De afgelopen jaren zouden hackers er vier keer in zijn geslaagd om twee satellieten te verstoren. De ruimtetuigen worden gebruikt om het klimaat en de oppervlakte van de aarde te observeren.

Het bericht is afkomstig van Businessweek, dat een voorlopig overheidsverslag kon inkijken. Een Landsat-7 observatiesatelliet werd in oktober 2007 en juli 2008 gedurende twaalf minuten verstoord. Een Terra AM-1 observatiesatelliet werd twee minuten onderbroken in juni 2008 en negen minuten in oktober 2008.

Het rapport is volgens Businessweek afkomstig van de US-China Economic and Security Review Comission (USCC) en zou volgende maand worden vrijgegeven. Over de aard van de storing wordt niets gezegd.

De dader kon alle stappen doorlopen die nodig zijn om de satelliet te bedienen in het incident van oktober 2008 met de Terra AM-1, al gebeurde dat laatste uiteindelijk niet. Het verslag speculeert dat hackers mogelijk de internetverbinding van het Svalbard Satellite Station in Spitsbergen (Noorwegen) hebben gebruikt.

Verder in het verslag staat te lezen dat dergelijke inbreuken zware gevolgen kunnen hebben. Hackers zouden een gehackte satelliet kunnen inzetten tegen andere kunstmanen met meer gevoelige functies. Ook kan de satelliet zelf worden vernietigd of de verbinding van het toestel kan gemanipuleerd worden.

Wie achter de hack zit, wordt niet gezegd. Wel wordt opgemerkt dat de gebruikte technieken vergelijkbaar zijn met de technieken die het Chinese leger gebruikt om vijandige systemen uit te schakelen. Al wordt dat volgens Businessweek fel ontkend door de Chinese ambassade.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business