Nieuws

Linksys RE1000

Wij zitten thuis met een bijzonder lastig probleem. Een betonnen huis met metalen constructie is hip, maar een goede wifiverbinding tot stand brengen is een ramp. Op de begane grond lukt het nog net, maar vanaf de eerste verdieping is het moeilijk om draadloos te surfen.

Ons huis is dan ook de ideale plaats om de Linksys RE1000, een wifi-repeater, stevig aan de tand te voelen. Voor een toestel dat alleen maar het bereik vergroot, ziet de RE1000 er best wel mooi uit. Het design sluit nauw aan bij de E4200-router van Linksys, maar hij werkt gelukkig ook samen met routers van andere merken.

Aansluiten
De R1000 kan rechtstreeks aangesloten worden op het stopcontact of je kunt er een korte stroomkabel aan hangen als hij te veel plaats aan het stopcontact inneemt. Onderaan is er een aansluiting voor een aparte netwerkkabel. Handig als je computer, blu-rayspeler of flatscreen geen wifi heeft.

De installatie verloopt heel gemakkelijk voor routers met een WPS-knop. Een druk op de knop van beide toestellen, een tiental seconden wachten, en ze zijn met elkaar verbonden. Je hoeft dus niet te knoeien met instellingen of wachtwoorden. Heeft je router niet zo’n knop, dan moet de verbinding handmatig tot stand komen.

Tijdens de duidelijke installatie wordt er gevraagd welk signaal er moet worden versterkt. Je moet dan ook het bijhorende wachtwoord ingeven. De Linksys RE1000 doet vervolgens automatisch zijn werk. Het wit oplichtende Cisco-logo knippert wanneer er geen verbinding is en blijft vast oplichten als de verbinding in orde is.

Resultaat
De hamvraag is natuurlijk: hebben we voortaan ook op de eerste verdieping internet? Ja, al verloopt het erg traag. Afhankelijk van waar we de RE1000 plaatsen, kunnen we het wifisignaal versterken. Het klopt dat de RE1000 vooral bedoeld is om het signaalbereik te vergroten, maar de snelheid is zelden optimaal.

Op sommige plaatsen halen we een fijne 20 Mbit/s waar er eerst maar 6 Mbit/s was, maar meestal blijft de snelheid rond de 4 à 6 Mbit/s steken. Wie uitsluitend mikt op het vergroten van het wifibereik, heeft aan de Linksys RE1000 een redelijk goed toestel. Helaas is de snelheid niet altijd even optimaal.

Linksys RE1000
Prijs: 75 euro (november 2011)

PRO: eenvoudige installatie; mooi ontwerp.
CONTRA: niet echt goedkoop; snelheidswinst is niet optimaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business