Bill Gates helpt muskietenlaser

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft een miljoen dollar geschonken voor de ontwikkeling van een laser die malariamuggen op afstand houdt.

De Hongaarse fysicus Szabolcs Márka werkt aan een muur van laserlicht. Dit nadat hij ontdekte dat muggen niet voorbij de lichtstraal durven vliegen, wat ervoor zorgt dat ze hun slachtoffer niet kunnen bereiken.

De stichting van de Microsoft-oprichter en zijn vrouw wil onder meer malaria helpen bestrijden. In 2008 kreeg Márka al eens honderdduizend dollar van de organisatie voor zijn project. Bij zijn eerste bevindingen zette hij muggen in een testkamer met een straal infrarood licht. De straal was onzichtbaar en de muggen vlogen eropaf, maar leken vlak ervoor te stoppen en terug te draaien.

Opmerkelijk is dat de wetenschapper niet helemaal weet hoe zijn uitvinding de beestjes precies weghoudt. “De muggen zijn waarschijnlijk bang”, zegt Márka. “Ze kunnen gewoon door de lichtbarrière vliegen zonder gewond re raken, maar dat doen ze niet. Dat is ook de schoonheid ervan, want je hoeft ze niet dood te maken, je houdt ze gewoon weg.”

Op een bruikbaar prototype is het nog enkele jaren wachten. Maar momenteel bekijkt het team van de Hongaarse wetenschapper hoe de vorm, intensiteit en kleur van het licht een impact kunnen hebben op de muggen. Tegelijk sluit hij niet uit dat zijn toepassing ook werkt tegen andere insecten zoals vliegen of wespen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business