Nieuws

Geen ontslagvergoeding na uitlatingen op Facebook

Een 50-jarige manager die bij het Leuvense technologiebedrijf Option was ontslagen nadat hij op zijn Facebookpagina kritiek leverde op zijn werkgever, krijgt geen opzegvergoeding. Dat heeft de Leuvense arbeidsrechtbank donderdag beslist.

Met zijn commentaren diskwalificeerde de manager zichzelf als een betrouwbaar, gemotiveerd en loyaal personeelslid, wat een verdere samenwerking onmogelijk maakte, zo oordeelt de rechter.

Om dringende redenen
Kaderlid en aandeelhouder Dirk D. uit Leefdaal postte meermaals kritische en sceptische berichten over zijn werkgever op zijn Facebookpagina. Daarbij speelde hij in op de actualiteit rond onder meer tegenvallende kwartaalcijfers en de relaties met een Chinees bedrijf.

Volgens de bedrijfsleiding van Option stapelden de negatieve kritieken zich tien maanden lang op en zaten er ook islamofobe uitlatingen tussen. De manager werd om dringende reden aan de deur gezet.

Zichzelf buitenspel gezet
De ontslagen manager legde zich niet bij de situatie neer. De vijftiger voerde aan dat zijn berichten op Facebook privé zijn en eiste via de Leuvense arbeidsrechtbank een opzegvergoeding van 60.000 euro. De rechter ging daar niet op in en vond dat de man zichzelf buitenspel had gezet met zijn uitlatingen op de sociaalnetwerksite.

“Zijn handelswijze is totaal ongepast en een fout tegen de elementaire loyaliteit, die verdere samenwerking onmogelijk maakt. Als hij zich op de meest delicate momenten niet kan inhouden om persberichten te selecteren en deze te voorzien van commentaar, veroorzaakt dit sfeerschepperij van de kant van een kaderlid. Dat was in deze context zeker niet gepast.

“Bovendien waren de praktijken al even bezig en was er geen weg meer terug. Dat vrienden van vrienden de commentaar op zijn prikbord op Facebook zagen, is geen schending van zijn privacy, hij heeft hier immers zelf voor gekozen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business