Nieuws

Begin van het einde voor Grooveshark?

Grooveshark is mogelijk het einde nabij. Universal Music Group heeft een klacht tegen de muziekstreamingdienst ingediend en eist 15 miljard dollar.

Universal, een van de vier grote muzieklabels, diende de klacht eind vorige week in. Daarin bewijst het label dat er meer dan honderdduizend muzieknummers zijn geüpload zonder toestemming. De directeur van Grooveshark wordt ervan beschuldigd dat hij zelf 1.791 nummers illegaal heeft geüpload.

Voor de illegaal geüploade muziek eist Universal 150.000 dollar per nummer. Met honderdduizend nummers is dat ongeveer vijftien miljard dollar.

Eerder deze maand diende een Deense copyrightgroep al een klacht in tegen Grooveshark omdat het muziek in Denemarken aanbood zonder toestemming. Maar nu de grootste platenmaatschappij ter wereld de streamingdienst in het vizier krijgt, is de kans groot dat het einde van Grooveshark is ingeluid.

"Niet illegaal"
Grooveshark zelf geeft aan onze collega’s van CNet geen commentaar. Maar eerder dit jaar heeft het bedrijf wel ontkend dat het illegaal bezig is. In een brief aan de muziekindustrie zei het bedrijf toen dat het actief op zoek gaat naar nieuwe overeenkomsten om de door gebruikers geüploade muziek te legaliseren.

Wettelijk opereert de dienst binnen de zogenaamde veilige havens van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), de belangrijkste auteursrechtenwet in de VS.

Verder zegt het wereldwijd al duizenden licenties van platenlabels te hebben en tegelijk meer dan 22.000 gebruikers te hebben verbannen omdat ze zich niet aan de regels van het uploaden hielden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business