Nieuws

Parlementair onderzoek naar ICT-miskleunen

In mei 2012 begint een parlementair onderzoek naar missers bij ICT-projecten van de overheid. Aanleiding vormen de recente problemen bij Diginotar, DigiD, de waterschappen en de invoering van C2000.

Volgens de Algemene Rekenkamer verliest de overheid jaarlijks vijf miljard euro aan ICT-projecten die mislukken. Als laatste voorbeeld daarvan bracht De Volkskrant afgelopen zaterdag naar buiten dat de waterschappen na vier jaar breken met IT-dienstverlener Logica. De mislukte samenwerking, die nog niets heeft opgeleverd, gaat de waterschappen rond de 25 miljoen euro kosten.

Het parlementaire onderzoek gaat volgend jaar mei van start. Eerder is niet mogelijk omdat eerst de onderzoeken naar klimaat- en energiebeleid en naar de woningmarkt afgerond moeten worden. De parlementariërs Ger Koopmans (CDA) en Sharon Gesthuizen (SP) hebben het onderzoek aangevraagd en vinden hiervoor kamerbrede steun.

Deze week staat in de Tweede Kamer een debat met minister Donner over de modernisering van het GBA op de rol. Dit centrale overheidssysteem waarin gegevens van burgers centraal worden opgeslagen staat al langer ter discussie. Het is onder meer onduidelijk of de leveranciers van het systeem wel de contractuele plicht hebben om een werkend systeem af te leveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business