Nieuws

Massatest: Grote en kleine fotoprinters

Bij fotoprinters is het vooral de fotokwaliteit die telt. We staren ons dus niet blind op specificaties, maar kijken naar het resultaat. Daarnaast leggen we ook een aantal A3+-printers naast elkaar.

Samen met de opkomst van digitale camera’s wonnen ook fotoprinters aan interesse. Logisch, want je hoefde niet meer naar de fotowinkel om je foto’s afgedrukt te zien. Er verschenen de afgelopen jaren dan ook fotoprinters in verschillende vormen, van multifunctionals en grootformaatprinters tot heel kleine printers die alleen een standaardfoto van 10 bij 15 cm kunnen afdrukken.

Op dit moment voelen producenten echter de hete adem van online-afdrukdiensten in hun nek. Die zijn immers heel concurrerend wat prijzen betreft. Maar is er een verschil tussen zelf afgedrukte foto’s en de foto’s die je online bestelt? Wij zoeken het uit.

Wat is A3+?
A3+ is een iets groter formaat dan A3, dat 297 bij 420 mm meet. A3+ staat daarentegen gelijk aan 329 bij 483 mm. Het formaat is specifiek gericht op zakelijke gebruikers en wordt onder meer gebruikt voor CAD- of andere technische tekeningen.

Online bestellen of zelf afdrukken?
De grote vraag luidt: is het interessant om een fotoprinter in huis te halen als je even makkelijk foto’s online kunt laten afdrukken? We vergelijken hiervoor de foto’s van onlinedienst Pixum met die van de Canon Selphy ES40.

Een pakket met inkt en honderd foto’s kost bij Canon gemiddeld 37 euro. Pixum vraagt voor hetzelfde formaat (10 x 15 cm) 0,10 euro per foto. Een snelle rekensom leert ons dat de onlinedienst dus 27 euro goedkoper is, en dan is de aankoop van een fotoprinter er nog niet bijgerekend. Er komen nog wel verzendkosten bij van gemiddeld 1,95 euro, maar dan nog is het prijsverschil opvallend groot.

Dat valt niet te verklaren door het kwaliteitsverschil. De afdrukken zijn sterk aan elkaar gewaagd, en in sommige gevallen haalt Pixum zelfs de bovenhand. 

Die vaststelling maakt het moeilijk om goede verkoopargumenten voor fotoprinters te verzinnen. Alleen als je niet enkele dagen kunt wachten of om de haverklap maar enkele foto’s moet afdrukken, zijn fotoprinters een handig alternatief.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business