Nieuws

Fluorescerende spray licht kankercellen op

Japanse wetenschappers werpen nieuw licht op kleine, haast ondetecteerbare tumoren die vaak vergeten worden door chirurgen of die niet opgemerkt worden tijdens een MRI.

De wetenschappers ontwikkelden een spray die de carcinomen fluorescerend groen maakt. Een spray reageert met een enzym in de cellen en kleurt zo de oppervlakte felgroen. Het proces doet de kankercellen wel twintig keer feller oplichten dan andere cellen.

In vitro getest
Tot dusver hebben onderzoekers de spray getest op eierstokkankercellen, weliswaar in vitro, en bij muizen. Onderzoekers testen hun vondst nu uit op menselijke celmonsters, zodat de spray in de nabije toekomst gebruikt kan worden voor darm-, lever-, maag- en andere kankers.

Volgens de onderzoekers hebben ze nog geen ernstige of negatieve bijwerkingen ontdekt.

Geen primeur
Hoewel deze methode het snelst ontwikkeld is tot nu toe, is het niet de eerste keer dat wetenschappers experimenteren met het laten oplichten van kankercellen. Eerder deze maand bijvoorbeeld startten wetenschappers met het testen van een techniek die hersentumoren moet laten oplichten.

Voor dat proces moet de patiënt echter een medicijn innemen dat de opbouw van fluorescerend materiaal in de tumor bevordert en hem roze doet oplichten. Hieronder kun je de video bekijken. Mensen met een zwakke maag opgelet: het betreft een ontlede laboratoriummuis.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business