Zuid-Koreaanse gevangenisbewakers krijgen binnenkort assistentie van robots. Een gesloten instelling in de oostelijke stad Pohang wil in maart een maand lang drie geautomatiseerde cipiers in dienst stellen. De machines zullen de gevangenen in de gaten houden en letten op abnormaal gedrag. Een vriendelijk voorkomen De anderhalve meter grote robots werden ontwikkeld door het Asian Forum […]


Zuid-Koreaanse gevangenisbewakers krijgen binnenkort assistentie van robots.

Een gesloten instelling in de oostelijke stad Pohang wil in maart een maand lang drie geautomatiseerde cipiers in dienst stellen. De machines zullen de gevangenen in de gaten houden en letten op abnormaal gedrag.

Een vriendelijk voorkomen
De anderhalve meter grote robots werden ontwikkeld door het Asian Forum for Corrections, een Zuid-Koreaanse groep onderzoekers die zich specialiseren in criminaliteit en gevangenispolitiek.


De robots bewegen zich voort op vier wielen en zijn uitgerust met camera’s en andere sensoren waarmee ze geweldadig en suïcidaal gedrag kunnen opmerken. Professor Lee Baik-Chu van de Kyonggi-universiteit, die het ontwerpproces leidde, zegt dat de robots menselijke collega’s oproepen wanneer ze een probleem ontdekken.

“We zijn bijna klaar met het besturingssysteem van de robots; nu verfijnen we de laatste details van de buitenkant, zoals een vriendelijk voorkomen”, vertelt de professor.

De testperiode van één maand kost een miljard won (net geen 650.000 euro) en wordt gesponsord door de Zuid-Koreaanse overheid. Het is de jongste in een reeks van investeringen die de robotica-industrie moet helpen.

Overal robots
Zuid-Korea wil wereldleider worden in robotica. Bedrijfsleiders in het land geloven namelijk dat de sector een enorm potentieel heeft.

De Koreaanse media vermelden enkele succesverhalen, zoals Samsung Techwins verkoop van een robotbewakingssysteem aan Algerije. Daarnaast werd de ‘menselijke’ Hubo-robot aan zes Amerikaanse universiteiten verkocht.

Het Zuid-Koreaanse beveiligingsbedrijf Dodaam werkt ook aan volautomatische geschuttorens, die je zo kunt programmeren dat ze automatisch het vuur openen. In Zuid-Korea zelf zetten meerdere scholen ook robots in tijdens de lessen Engels: de robots helpen de kinderen met hun uitspraak van de vreemde taal.

De krant Joongang Daily schreef in augustus dat het bedrijf Showbo een robot produceert die aan de ingang van winkels naar klanten buigt en ze de reclame van de dag vertelt.

Andere bedrijven willen dan weer voor het einde van het decennium robots lanceren die ouden van dagen helpen. De overheid plant zelfs een Robot Land-themapark in het noordwesten van Incheon om het succes van het land in de kijker te zetten. De overheid hoopt dat jaarlijks 2,8 miljoen mensen het park zullen bezoeken.