Nieuws

De beste 5.1-computerluidsprekers

Audiofielen die op zoek zijn naar de meest intense geluidservaring plonken in hun woonkamer zonder pardon een 5.1-luidsprekersysteem neer. En waarom zouden ze op de pc met minder genoegen nemen?

Logisch dat echte geluidsliefhebbers ook van hun pc oorstrelende klanken verwachten. Maar vreemd genoeg is het aanbod van 5.1-desktopluidsprekersystemen eerder beperkt.

Zo wilde ik voor deze test vijf sets van evenveel merken vergelijken. Dat bleek te hoog gemikt. Uiteindelijk slaagde ik er wel in om vijf speakersets bijeen te sprokkelen, maar slechts van drie verschillende merken: Logitech, Edifi er en Creative

De prijskaartjes springen van minder dan € 100 naar € 350 en méér. Klinken de goedkoopste setjes, waar je minder dan € 17 per luidspreker betaalt – als speelgoed?

Hebben of niet?
Voor we zover zijn: waarom zou een mens eigenlijk investeren in een 5.1-desktopsysteem? Ik zei het al, een surround luidsprekersysteem staat garant voor de meest intense geluidservaring. Niet noodzakelijk voor muziek – een degelijk 2.1-setje volstaat – maar wel voor de weergave van films en games.

Het betere surroundgeluid zorgt dat je als het ware in de film of game ‘gezogen’ wordt en daarbij alles rondom jou vergeet. Gebruik je je pc dus alleen maar om Excelletjes te maken of te Photoshoppen, dan heb je weinig aan een 5.1-luidsprekersysteem. Maar als je vaak zit te gamen of films op je computer kijkt, doe je jezelf tekort als je geen surround-luidsprekersysteem hebt staan.

Het nadeel aan een 5.1-luidsprekersysteem? Op en naast je desktop moet je plots maar liefst zes luidsprekers een plaatsje zien te geven. En om het nog lastiger te maken, krijg je er nog minstens zes kabeltjes bovenop. Niet meteen bevorderlijk voor die cleandeskpolicy dus.

Testing 1, 2, 3
Natuurlijk wil ik van de luidsprekersystemen uit deze test vooral weten hoe ze klinken. Maar dat is niet het enige wat me interesseert. Zo vind ik het prettig dat het geheel zich op een logische, prettige manier laat bedienen. Ik heb gewoon iets tegen een aan/uit-knop op een subwoofer, al is het maar omdat die waarschijnlijk ergens in een hoekje op de grond staat. En de afwerking, die mag ook niet al te plastic aandoen.

Ten slotte word ik graag verleid door extraatjes, zoals een vrije ingang om een mp3-speler op aan te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business