Nieuws

Wachtwoorden Brussels parlement op straat

De e-mailadressen van alle leden van het Brussels parlement hebben een uniform wachtwoord gekregen. Daardoor is inbreken in de e-mailaccounts momenteel kinderspel.

Parlementslid Elke Roex van de sp.a (socialisten) bond vanmiddag de kat de bel aan op Twitter. “Van openbaarheid gesproken: CIRB geeft alle Bxlse [sic] parlementsleden een uniform paswoord. Welke mail wil je checken? #fail #bruparl”, tweette ze.

De mailaccounts van de leden en het personeel van het Brusselse parlement worden momenteel geüpdatet en op een Exchangeserver geplaatst. Het CIRB, het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest, heeft aan iedereen echter een uniform paswoord gegeven. Bovendien werd enige tijd geleden aan iedereen dezelfde mail gestuurd waarin het uniforme paswoord werd toegelicht.

[related_article id=”158578″]

“Het gaat om de eerste letter van de familienaam, gevolgd door de eerste letter van de voornaam en een uniform woord”, licht Roex toe. “Wie de naam van een parlementslid weet, heeft nu dus toegang tot zijn e-mailaccount. Ik heb het daarnet met het account van mijn collega Fouad Ahidar geprobeerd, en dat lukte.”

Interpellatie
Normaal moest de update afgelopen nacht gebeuren, maar ook vandaag nog worden de accounts stelselmatig online gezet. Het wachtwoord kan wel meteen veranderd worden, “maar het probleem is dat niemand weet wanneer dat met zijn account gebeurt”, klinkt het bij Roex. Wiens e-mailaccount deze morgen al werd geactiveerd en enkele uren in een vergadering zat, had dus even een vrij toegankelijke mailbox.

Brigitte Grouwels, de Brusselse minister van Informatica, beheert volgens Roex "een dienst die wachtwoorden van parlementsleden zomaar op de openbare weg gooit". De sp.a-politicus is dan ook druk bezig met het schrijven van een interpellatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business